Det finns lika många sätt att upptäcka Italien som det finns turister varje år. Ett annorlunda sätt att uppleva de lantligare delarna av landet är det som har kommit att kallas agriturismo. I Sverige kallar vi det Bo på lantgård, men italienarna har varit snäppet vassare och det har kommit att bli ett mycket populärt sätt att bo på. Dessutom är det idag populärt att resa på annorlunda sätt än de traditionella. Agriturismo har kommit att förena det man idag ofta vill uppleva på sin semester, att komma nära lokalbefolkningen och att kunna koppla av och ladda batterierna. Agriturismo innefattar inte bara att bo på lantgård, utan kan även vara att vandra i bergen, gå på lokala matlagningskurser eller att se närmare på det lokala lantbruket.

Landet en ny attraktion bland turister

I takt med att samhället har kommit att bli mer och mer stressat har det också blivit mer populärt med avkopplande resmål. Landsorten i Italien är verkligen rätt plats att uppleva det på. Här lever det gamla kvar och det romantiska i de historiska byggnaderna tillsammans med lokalbefolkningen skapar en perfekt kombination för att få ut det bästa av semestern. På landet passar det dessutom hela familjen och det finns något för alla att göra.

 

Vad är agriturismo?

Det finns en definition enligt italiensk lag på vad som är agriturismo. Någon form av livsmedelsproduktion ska finnas på gården om den ska få gå under benämningen agriturismo. En produktion som är vanligt förekommande inom agriturismo är vingårdar. Vanligast är det i norr, där det ofta odlas och produceras både vin och olivolja. Det är inte bara odlingar som är populärt inom agriturismo. Gårdarna har ofta djur vilket brukar vara uppskattat av barnfamiljer när barnen gillar närheten till djuren.

De här gårdarna är ofta gårdar där hela familjen jobbar. Det gör att det ofta blir väldigt personligt och det ger en möjlighet att komma både gården, personerna och arbetet väldigt nära. När det är ägarna själva som driver gården brukar det också leda till att de är mer benägna att visa upp sin gård och vad de gör på gården. Många av gårdarna har också gått i arv i många generationer vilket gör att det har satt sin prägel på gården och att ägarna ofta är väldigt stolta över den. En semester där man väljer att bo på det här sättet gör ofta att man blir som en i familjen på gården vilket ofta ger ett mervärde. En extra bonus på en gård som har gått i arv är att man ofta kan få höra historien om gården och lite roliga historier om de som har bott där tidigare. Gårdsägarna har god kännedom om vilka ställen runt omkring som är värt att besöka och man kan därigenom få bra tips på platser där det inte är så många turister.

 

Ofta kan man köpa lokalt producerade produkter från gården eller närliggande gårdar och ta med sig hem. Det är roligt att ha med sig en del av semester även när man har kommit hem.