En av de mest igenkännliga och smakligaste ostarna i världen är mozzarella. Denna ost kommer från Italien är en fantastisk produkt som visas i många rätter och gör det italienska köket fullt av smak. Denna typ av ost är en basingrediens i nästan varje italiensk pizza eller sallad, men det går också bra med alla typer av bakade produkter och enkla smörgåsar. Jämfört med andra ostar kännetecknas mozzarellaost av sin delikata smak, unika konsistens och krämiga strukturen.

Ursprung och hälsa

Den ursprungliga mozzarellan produceras endast i vissa regioner i södra centrala Italien, och mer specifikt i Campania. Denna ost tillverkas med mjölk från svarta bufflar. Naturligtvis finns det många typer av Mozzarella tillverkade av komjölk i butikerna just nu. Osten har inte bara en bra smak, utan också många vitaminer, som har en positiv effekt på vår kropp. Först och främst är mozzarella en källa till kalcium, fosfor och många andra B-vitaminer. Den här produkten påverkar vår hälsa och figur. Det är ett bra alternativ till traditionella gula ostar, som är mycket mindre hälsosamma.

Förvaring och egenskaper

Mozzarella ska förvaras i kyld miljö. Den ska inte hållas öppen för länge, upp till 2-3 dagar, eftersom den snabbt förlorar sina smakegenskaper. Det är bäst att köpa den för ett specifikt engångsbruk. Innan man äter mozzarella, ska den tas ut från kylen. Den behöver stå cirka två timmar i rumstemperatur för att få sina smakegenskaper tillbaka.

Mozzarella säljs vanligtvis i en speciell vätska som gör att den behåller sin smak en längre tid. Därför är det värt att komma ihåg att fördjupa resten av osten i den efter partiell användning så att den inte förlorar sina smakegenskaper. Mozzarella smakar bra både kallt och varmt. Den fina smaken på denna ost kommer inte att dominera hela skålen, men den kommer att smälta perfekt med andra produkter. Jämfört med andra ostar smälter mozzarella inte under bakning utan skapar istället en mjuk, stretchig toppning.

Maträtter

Den mest typiska maträtten som mozzarella är förknippad med är Caprese sallad. Den är gjord av skivade tomater och mozzarella staplade på varandra. Vanligtvis häller man olivolja ovanpå och strör med grovkornad peppar. Basilikablad kan användas för dekoration. Inte många vet att denna sallad faktiskt ska likna den italienska flaggan med sina färger. Det är ett bra mellanmål för fester och ett bra alternativ till en hälsosam och lätt lunch.

Man måste naturligtvis nämna den äkta italienska pizza som inte finns utan mozzarella. Grunden för en god pizza är en tunn och krispig deg, en sås gjord av färska solmogna tomater, aromatiska örter som oregano eller basilika och naturligtvis en läcker ost. Så smakar den bäst.

När man tittar på de typiska italienska rätterna är det självklart en rätt till som inte kan missas, pasta. Mozzarellaost är ett gott tillägg till alla slags pasta. Den är en perfekt bas för ostsås, men det kan också vara en av ingredienserna. Pasta med torkade tomater och oliver bakade med mozzarella är en välsmakande idé för en näringsrik och hälsosam middag.