Amalfikusten är ett populärt turistmål i Italien och lockar tusentals turister årligen. Redan 1997 togs Amalfikusten med på UNESCO-världsarvslista. Liksom resten av regionen ligger Amalfikusten i ett medelhavsklimat med varma somrar och milda vintrar. Det ligger på den relativt branta södra delen av Sorrentinohalvön, vilket lämnar litet utrymme för landsbygds- och jordbruksområden. Den enda landsträckan till Amalfikusten är den 40 kilometer långa Strada Statale 163 som sträcker sig längs kusten från staden Vietri sul Mare i öster till Positano i väster. Tretton kommuner ligger på Amalfikusten, många av dem lever på turism.Det blågröna havet och de färgrika citrusodlingarna som sprider sig över terrass-landskapen gör Amalfikusten till en av de vackraste resvägarna i Italien.

Vackra vyer

Vägen sträcker sig ned mot stränder och klättrar sedan upp igen och erbjuder hisnande vyer av det unika landskapet av vikar och klippor och små byar inbäddade i  berget. En pittoresk inramning av alla gränder och trappor utgör den fantastiska havsutsikten med den extraordinära färgen. En plats man inte bör missa är den majestätiska katedralen som är dedikerad till Sant’Andrea (St. Andrew), där upplevs Amalfikustens förflutna på ett intensivt och intressant sätt. Furore, som inte ligger långt därifrån, är ett autentiskt konstmuseum utomhus med typiska fresco-målade hus, offentliga byggnader och små piazzor. Om du vill upptäcka hjärtat av Italien med fantastiska naturupplevelser längs vägen, intensiva färger och dofter av agave, indiska fikon och rosmarin så är det här du ska vara. Furore är även känt för sina spektakulära fjordar. Positano är ett annat äkta paradis, utvecklat vertikalt i ett härligt intermezzo av gator, gränder och affärer. I stadens centrum visar kyrkan Santa Maria Assunta upp sig med sin stora kaklade kupol. Vackert ligger hotell Le Sirenuse som framför sig har fyra små öar som ligger i utkanten av det grönblåa havet.

Vackra vyer

Fantastisk musik

En annan pärla på kusten är Ravello, en elegant och förfinad by, som doppad i grönt och präglad av lyxiga villor. Ravello är berömd över hela världen för sin festival i Villa Rufolo där en stämningsfull miljö och känslan av att lyssna på fantastisk musik skapar en upplevelse av extra intensitet. Hjärtat i Ravello är representerat av Piazza Vescovado, inramat av Palazzo Rufolo och katedralen med sin magnifika portal och tio meter höga klocktorn. Den medeltida byn Atrani är markerad av små gränder, bågar, domstolar, små piazzor och karakteristiska trappor. Det monumentala komplexet Santa Maria Maddalena ligger i ett dominerande och spektakulärt läge med barockfasad. Minori är den förtjusande badorten som kopplar samman landskap och hav till den kulturella matrisen centrerad på det arkeologiska komplexet i Villa Romana. Där är det möjligt att beundra Museo dell ‘ Antiquario som visar flera fynd från långt tillbaka i tiden. Praiano är en gammal och lugn fiskeby som erbjuder besökare ett mycket suggestivt naturligt landskap, liksom ett rikt hantverks-sortiment med traditionell tillverkning. Antikaffärer har funnits i århundraden i området, bland annat den speciella keramiken från Vietri Sul Mare, alla dekorerade med underbara färger. En av de trevligaste sakerna att göra på Amalfikusten är att helt enkelt hitta en plats där du kan njuta av allt.