Det är något speciellt med de allra sydligaste delarna av Italien. När man kommer hit slås man av den annorlunda naturen med den röda jorden i kontrast till den gröna växtligheten och det klarblåa vattnet. De här södra delarna är verkligen jordbruksland som ännu inte har exploaterats särskilt mycket. Här finns fortfarande de lantliga hotellen kvar med den typiska maten för regionen. Platsen har precis som de flesta delar av Italien en mycket gammal historia och här landsteg turkarna när de invaderade Italien och under en och samma sommar kom det hela 150 fartyg som lade till och släppte av 18 000 soldater. Det var under 1480 som de stora massavrättningarna skedde av invånarna i Otranto. Nu är det inte det man tänker på när man kommer till de små stränderna San Foca och Torre Andrea utan det är mer det fantastiska landskapet runtomkring som gör sig påmint var man än tittar.

De tre färgernas landskap

En av de saker som ändå kännetecknar området är de tre färgerna rött, grönt och blått. Anledningen till att jorden har den röda nyansen är att den innehåller väldigt mycket järn. Det blåa havet tornar upp sig och har en naturlig del tillsammans med allt det gröna från jordbruken. När det kommer till jordbruket är det mer än bara grönt runt områdena i Apulien. Det här är Italiens område nummer ett för landets produktion av grönsaker och frukt. För den som är intresserad av vin är det också en intressant region att besöka då den står för en stor del av produktionen av vin. Här odlas också de flesta olivträd och det räknas som platsen nummer ett för olivolja. Var man än tittar ser man oftast ett knotigt olivträd med en vit stenmur som omgärdar odlingarna som är kilometerlånga. För den som har befunnit sig mitt i odlingarnas rike får man ofta känslan av att befinna sig i Italiens motsvarighet till vår svenska granskog utan ände.

Italiens renaste badvatten

För den som gillar att bada är det rätt plats att ta sig till för här är det absolut renaste vattnet i hela Italien. Dessutom omgärdas man av sandvita stränder och vackra klippor. Det finns en enkel förklaring på det klara och rena vattnet och det är helt enkelt att i området finns det inga stora industrier som förorenar vattnet. Dessutom är stränderna i bra skick då reningsverken fungerar bra och de stora stränder är  ganska få. Här finns inte heller någon flod som tar med sig slagg ut i havet. I de södra delarna är det öppet hav ändå bort till länder som Grekland och Albanien.

Italiens renaste badvatten

Apulien är inget litet område utan sträcker sig hela 40 mil. I norr börjar området vid de vita kalkklipporna vid Garganohalvön och sträcker sig ända ned till udden Santa Maria di Leuca. Det finns massor att uppleva och besöka på platsen och det här är verkligen en plats man bör besöka mer än en gång. Den vackra katedralen från 1100-talet som ligger precis vid havet i Trani är en av områdets höjdpunkter.