Det finns lite av en bortglömd pärla utanför Venedig. En del av att många missar den är för att båtturen ut tar runt 40 minuter, men för den som hittar dit är den en riktig pärla. De flesta som tar sig med båt från Venedig tar sig bara till den närmaste ön Murano som ligger fem minuter med båt från Venedig. Den ön är känd för glasproduktionen och med den i fokus är det många som missar Burano. För de som hittar hit blir det som en riktig oas från turisttäta Venedig.

Kontrasterna mot Venedig

Det blir lite som att möta kontrasterna när men kliver av båten på Burano från Venedig. I Burano målas fastigheterna om varje år och det ska vara i klara färger som verkligen syns. De olika färgerna avlöser varandra när det nya huset börjar och hela ön känns som en levande färgklick. Det blir en enorm kontrast mot Venedig där husen mer eller mindre ser förfallna ut.

De flesta som bor ute på ön livnär sig i första hand på fiske, även om det blir mer vanligt att personer börjar jobba på fastlandet. För kvinnorna har det dominerande yrket bland invånarna varit knyppling och även om det börjar bytas ut mot mer moderna yrken går det än idag att hitta lokala butiker som säljer hantverk från ön.

Väljer man att stanna kvar över natten är det den äkta italienska stämningen man får möta. På ön finns nämligen bara ett hotell och det är relativt litet. När sista båten går tillbaka till Venedig på kvällen är det den riktiga ön som träder fram. De boende på ön träffas på gatorna eller tar ett glas vin och sitter i en bar. Det här är ännu en kontrast mot Venedig som ofta upplevs som ganska livlös om kvällarna. På Burano kommer istället den sköna Medelhavsstämningen fram och här kan man sitta och njuta på någon av alla de restauranger som finns. Det rekommenderas att äta någon av fiskrätterna då de håller väldigt hög klass, speciellt jämfört med kötträtterna.

Lätt att resa hit

Om det är Burano man vill besöka är det mest naturliga att ta flyget till Venedig. Det är den flygplats som ligger närmast. Det går även att flyga till flygplatsen vid Treviso, som inte ligger så långt bort. Man kan sedan ta ett tåg till stationen Venezia-Mestre där man får byta till en buss ner till hamnen. Väl i hamnen är det en av båtarna ut till ön man får ta. En bil är onödig att ha ute på ön, men om man vill se sig omkring på andra plaster än Burano kan det vara lämpligt att hyra en. Det bästa sättet att ta sig runt på Burano är till fots.

Det går att göra många roliga utflykter utanför Burano. Venedig är givetvis ett av dem, även om det är mer vanligt att bo i Venedig och besöka Burano. Vill man ha en lugnare semester är det mer lämpligt att välja att bo på Burano och göra dagsutflykter till Venedig.