Italien är känt för sina viner och ett av de distrikt som är känt som det allra bästa vindistriktet är Chianti. Det här disitriktet ligger i Toscana och börjar i Florens i norr och sträcker sig hela vägen ner till Siena. Området är det som ligger öster om Veas och Elsa, de två dalarna.

Den klassiska tuppen som kallas Gallo Nero finns på de flaskor som kommer från området Chianti Classico. Genom åren har Chianti kommit att ändra sitt område, men Chianti Classico är det som var det ursprungliga Chianti. Den druva som odlas i distriktet är först och främst Sangiovese. Vingårdarna väljer sedan att blanda den med Canaiolo Nero, Merlot, Pinot Noir och Cabernet Sauvignon. Inom Chianti Classico är det bara röda druvor som odlas och de få vita som odlas i distriktet odlas utanför. Inom Chianti Classico är det idag helt förbjudet med ljusa druvor efter ett förbud som infördes 2006. Utanför är det två ljusa druvor som odlas och det är Trebbiano och Malvasia.

 

Nytänkande vinodlare

Precis som med all odling finns det upp och nedgångar. Druvorna från Chianti brukar kunna komma återhämta sig snabbt efter dåliga år. Vinodlarna i distriktet har varit bra på att följa med i tiden och har utvecklat sin produktion och börjat odla nya sorter som blivit populära. En av dem är Supertoscanare, en druva som är släkt med Cabernet Sauvignon, och på många sätt liknar den. I området Chianti Classico odlas mest druvan Sangiovese. Det är en druva som klassas som lågproduktiv och för att kunna höja produktionen används den ofta till 80% i vinerna. Den max tillåtna andelen att blanda ut  Gallo Nero med är 20 % och den druva som används för att blanda är oftast Canaiolo, därefter Colorino och andra internationella sorter till exempel Merlot och Cabernet Sauvignon. Canaiolo och Sangioves är de  två druvsorter som har odlats i området sedan 1800-talet. Det är först och främst de mörkskaliga druvsorterna som odlas i området.

Det här vindistriktet har en gammal historia och redan 1716 började den första indelningen. På den tiden var det Chianti Classico och i början endast mindre än det som idag kallas Classico. Det som idag utgör Chianti är ett väldigt stort område. En jämförelse kan göras med att det är större än Bordeaux. De mest kända vinerna är de som är gjorde med de stränga regler som gäller för Chianti Classico.

Resa till Chianti

Även om det mesta i Chianti handlar om just viner när det kommer till att planera en resa erbjuder området så mycket mer. Här finns det skön blandning av vingårdar, landsort och städer. De städer som ligger här är bland de äldsta i Italien och har både historia och romantik att erbjuda om man vill ha en stadssemester. Vill man istället ta sig ut på landet är det bra boenden av hög kvalitet och gästvänlighet som väntar. Här finns det dessutom möjlighet att köpa hem från det gårdarna har tillverkat och det finns mer än vin att välja på.