Cinque Terre är en plats på den italienska västkusten som har kommit att bli väldigt populär att besöka. Den här delen av kusten är den italienska Rivieran och ligger ganska nära Toscana. Det som är känt är de fem små fiskebyarna som har kommit att bli världskända. Området som räknas till Cinque Terre står sedan 1997 med på Unescos världsarvslista. På listan finns också nationalparken Portovenere med. I området finns vandringsleder mellan byarna som är mycket populära och det är ett bra sätt att uppleva naturen och omgivningen på nära håll. Totalt finns det ungefär 10 mil vandringsled mellan städerna.

Monterosso al mare

De fem byarna har sin början med Monterosso al Mare i norr. För den som kommer från Milano eller Genua är det här den by man stöter på först av de fem. Det finns en nyare del i byn och det är här det finns butiker och som tågstationen är uppbyggd. I den äldre delen bor lokalbefolkningen och det är även här man hittar restaurangerna. I Monterosso ligger även den strand som är den största i området och för den som gillar sol och bad kan det vara bra att passa på här.

Vernazza

Det går att ta sig från Monterosso till Vernazza på olika sätt. Tåg mellan de två byarna går, men man kan även välja att vandra längs vandringsleden. De som ser en bild som är tagen i Cinque Terre kommer att märka att de flesta typiska bilderna är just från Vernazza. När man kommer hit gäller det att ha sett till att man har laddat batteriet till kameran för här finns mycket vackert att fota och se på. Det här är en charmig by som har en större gata som går genom byn och det är en väldigt charmig by. Även här finns det en strand även om det inte är lika stor som den i Monterosso. Det är klappersten och även om det inte är fin sand kan man passa på att ta ett dopp en varm dag.

Vernazza

Corniglia

För den som tar sig vidare och stannar till vid Corniglia gäller det att vara förberedd på de runt 300 trappstegen som leder upp till byn från tågstationen. När man väl har kommit upp möts man av en söt och charmig stadskärna. Här finns små butiker och mysiga restauranger med härliga terrasser. En sak som man bör komma ihåg att besöka är den gamla kyrkan från 1300-talet.

Manarola

Det här är den minsta byn av de fem. Den är precis lika charmig som den är liten och lokalbefolkningen är otroligt trevliga. Det finns en höjd ovanför byn och här växer det vinrankor som sedan blir till vinet Cinque Terre DOC. Även om byn är liten finns många restauranger och butiker att besöka. Tidigare kunde man ta kärleksstigen Via del ´Amore till nästa by, men på grund av rasrisk längs med stigen är den stängd.

Riomaggiore

På andra plats efter Vernazza när det kommer till att vara med på foton kommer Riomaggiore. Här finns både en liten strand och en liten hamn. Är det något man ska passa på att testa i Riomaggiore är det den hemgjorda glassen och även om det är lång kö är det väl värt besväret att vänta lite.