Längst uppe i det allra mest nordvästra av Italien hittar vi Courmayeur. Det här är en skidort som har allt att erbjuda skidåkaren på sin semester vintertid, men även på sommaren finns här mycket att uppleva. Runt om på skidorten råder det mysig atmosfär och de små gatorna är fyllda med restauranger och butiker. Caféerna avlöser varandra och det finns både underhållning och barer att besöka när kvällen närmar sig.

Det är få som har hört talas om Courmayeur, men när man berättar att byn ligger vid foten av Mount Blanc höjs genast ögonbrynen och intresset tilltar för den lilla alpbyn i Aostadalen. Även om den här byn har kommit att bli otroligt populär genom åren har den lyckats behålla sin charm trots att turisterna avlöser varandra på löpande band. Med Mount Blanc och Aostadalens vackra omgivningar är det svårt att bli annat än kär när man befinner sig på plats och det är som att vara i en förtrollad värld.

Stort utbud på sommar och vinteraktiviteter

När man bokar sin resa hit kommer man att slås av det stora utbudet av boenden i olika former. Orten har en länge varit en plats som haft gästfriheten högt upp på vad de värderar. För den som är intresserad av alpin skidåkning och dess historia finns ett museum att besöka på orten. Duca degli Abruzzi, som museet heter, har inte bara skidåkning att bjuda på utan det handlar även om bergsklättrare och guider och de äventyr de har varit med om i området. Här finns också en av de främsta tillverkarna av skidutrustning i världen och det har byggts ett stort sportcentrum där det finns plats inomhus för 3500 åskådare. Det är inte bara alpina sport som får plats här utan även bland annat volleyboll, fotboll, tennis, klättring och squash. Kommer man vintertid och vill skippa skidåkningen en dag finns det ändå gott om aktiviteter att roa sig med. Här finns det allt från inomhusgolf till disco. För den som vill ägna sig åt sommaraktiviteter under vinter finns det tillgång till bra pooler att bada i och något så annorlunda som mountainbike går att utöva vintertid här. Även om det Courmayeur ligger i det absolut bästa stället för att ägna sig åt skidåkning har orten även satsat på att kunna erbjuda mycket året runt.

Skidåkningen är nummer ett

Hur man än vänder och vrider på det är det ändå skidåkningen som är nummer ett på orten. Den skidåkning som erbjuds här är av toppklass och när man tar sig upp till toppen med liftsystemet är det på 2755 meters höjd man börjar sin åkning nedåt. Det går pister ända ned till orten Dolonne som ändå ligger relativt högt över havet med sina 1224 meter över havet. Har man tagit sig hit ned kan man passa på att ta äta middag eller njuta av en drink innan man tar liften upp till Courmayeur igen. Skidbackar finns det gott om och oavsett nivå du åker på kommer du att hitta en pist som passar. Courmayeur tillhör verkligen eliten när det kommer till att ha semester i alperna.