Det är lätt att fastna för Elbas otroliga charm och romantik. Jämfört med de två största öarna är den betydligt mindre även om Elba är Italiens tredje största ö. Ute på ön bor det runt 35 000 invånare. Från fastlandet är det lätt att ta sig ut på ön med färja från staden Piombino. Den närmsta största staden är Livorno som är en hamnstad. Båtturen från Piombino tar inte mer än ungefär en timme och man kommer från till Portoferraio som är Elbas största stad. Det är lätt att hitta ställen som säljer biljetter, men det är ett bra tips att boka i god tid om det är under högsäsong man ska åka då det ofta är fullt på färjorna. Om man inte har bokat är det risk för att man får sitta och vänta i hamnen. Vill man hellre flyga går det mindre passagerarflygplan från Florens.

Vackert landskap och nära till allt

Elba är känt för sin natur och här upplever man ett varierande landskap blandat med söta små fiskelägen och gamla historiska byggnader. Längs med bergssluttningar ligger det byar som ser ut att nästan vara ingjutna i bergen. Nere vid kustlinjen finns det gott om stränder och så många som 130 finns namngivna. Havet utanför är kristallklart och inbjuder verkligen till bad. Det är lätt att ta sig runt på ön och allt är nära. Efter att ha badat nere vid havet tar det inte lång tid att ta sig upp till berget Monte Capanne som ligger hela 1000 meter över havet. Vägnätet är långt ifrån utvecklat och även om det är nära kan det ta längre tid än det ser ut att göra.

För den som värdesätter mat av bra kvalitet på semestern är Elba helt klart ett bra val. Här finns självklart ett bra urval av fisk och skaldjur på de flesta restauranger. Det finns också gott om osteriaer, trattoriaer och pizzerior. På ön finns det gott om vingårdar och här är det i första hand vitt vin som produceras, även om det också produceras lite rödvin, dessertvin och grappa. Det finns också ett fåtal som producerar honung och ett fåtal lantbruk. Öns bergiga och karga landskap gör det ändå lite svårt att få bra lönsamhet i lantbruket därför är det lite begränsat.

Järnresurserna gjorde ön populär

Elba har en historia långt tillbaka i tiden. Redan på etruskernas tid runt, 1000 – 750 f Kr på järnålder, var Elba bebott. Det var i första hand järnförekomsterna de var intresserade av. Intresset av järnet fortsatte även under romarnas tid och det är sedan den tiden namnet Portoferraio kommer. Det betyder nämligen järnhamnen. En viktig del för öns utveckling genom århundradena har alltså varit dess tillgång på järn. Idag är de gamla järngruvorna öppna för turister att besöka. Den sista stängde 1984.

 

Elba har ett stort utbud av aktiviteter och för den som gillar att göra saker finns det mycket att välja på. Här finns goda möjligheter till vandring, att cykla eller att bada. En annan populär aktivitet på ön är golf.