Elba är mest känt för sin historia med Napoleon. Under hans tio månader när han bodde på ön hann han göra mycket. Bland annat var det arbetsreformer han genomförde genom att rationalisera gruvdriften och organisera inom sjukvården. När det kom till vinodlingarna tog han nya sorters druvor till öns vinodlingar och han planterade även olivträd. Än idag kan man se hans spår på ön. Bland annat i flaggan som än idag har de kejserliga bina och på många ställen ute på ön hittar man Napoleon i form statyer och grafik. På öns finns fortfarande hans bostäder som han bodde i under de tio månaderna. På vintern bodde han i Villa dei Mulini i Portoferraio och under sommaren i Villa di San Martino i staden med samma namn, San Martino.

För de nyförälskade

För ett nyförälskat par finns det ingen bättre plats att semestra på än Elba. Här är en miljö som är romantisk rakt igenom och platserna som finns att besöka är mysiga. Grottorna som finns vid stränderna och de söta små städerna gör sitt för romantiken samtidigt som naturen runt omkring hjälper till att höja det ännu ett snäpp. En promenad genom staden hand i hand och låt gatorna avlösas av torgen är härligt. Det är lugnt eftersom trafiken ut till ön är begränsad och det blir en ostörd semester.

Elba har verkligen mycket av Italien även om ön inte har förbindelse med fastlandet. Här finns de små fiskelägena, gamla hus med enkla förhållanden, hantverkstraditioner och gemytlig lokalbefolkning. Väljer man att ta sig från de stora turistkomplexen och leva mer med lokalbefolkningen får man vara beredd på att sänka sin standard, men det man får i utbyte är helt klart värt det. Varmt välkomnande och trevliga människor är det som väntar. Under högsäsongen på sommaren är det mycket turister eftersom ön är populär att besöka, men letar man sig ut en bit från komplexen kan man hitta lugnet.

Perfekt för en mer aktiv semester

Det finns mycket att göra på Elba och för den som vill ha en mer aktiv semester finns det garanterat något att göra. Närheten till havet gör givetvis att det finns gott om aktiveter ute på vattnet, men även uppe på land finns det ett stort utbud och att hitta något som passar är inte svårt. Vill man inte roa sig med aktiviteter kan man passa på att besöka någon av de öarna som ligger i närheten. De är alla värda ett besök.

Ett bra sätt att uppleva Elba är från havet. Då kan man lätt hitta de ställen som är ostörda och att hitta stränder där man får vara helt i fred är då möjlighet. Dessutom finns det mycket att beskåda. Vill man ta sig ut på en större tur kan man segla med båden Il Dollaro Il, där man kan åka med både som grupp och som privatperson. Den går från april till oktober och tar en med på en tre timmar lång tur med ett stopp där man kan passa på att ta ett dopp eller vara med och smaka på lokalt producerat vin.