Vulcano

Det här är den ö som ligger närmast Sicilien. Hit reser många som vill uppleva det härliga med Vulcanos termiska källor. Hälsokuren av att bada i lerpölen som har kommit till genom att svavelångor och bubblande vatten blandats med jord sägs göra mycket välgörande för kroppen. Det är inte bara huden som mår bra av att bada här utan många med reumatism har känt många positiva förändringar efter att ha haft en kur i källorna. Utanför lerbadet är vattnet varmt tack vare att det även i havet finns underjordiska källor som värmer upp och får vatten att bubbla. Det kallas att ta ett champagedopp att bada här bland bubblorna. Vill man ta sig ett vanligt bad finns det en lavastrand med svart och glittrande sand av lava.

Ön har mer att erbjuda än bara ler- och champagnedopp. I byn finns det både butiker och restauranger. Dessutom finns det stånd där det erbjuds båtturer till de andra öarna. För den som har lust att bestiga en vulkan tar det ungefär en timme att ta sig upp till toppen av öns vulkan.

Stromboli

Den här ön är för oss svenskar känd genom filmen Stromboli som spelades in av Ingrid Bergman på 50-talet. Idag bor även hennes dotter kvar i huset som hon ärvde. Det går även att se det hus som Ingrid Bergman bodde under tiden filmen spelades in. Förutom filmen är det bara vulkanen är känd på ön.

Vill man ta sig in i den lilla hamnen vid byn bör man vara beredd på att få vänta. Hamninloppet är nämligen så litet att bara en båt i taget kan komma in. Invånarna blir dessutom helt isolerade när det är hög sjö. Hamnen är en av världens minsta.

De flesta bor i byn Ginostra och även om det bara bor några hundra på ön känns den mer levande än antalet boende. Det finns en regel om att alla hus måste vara vita och det gör att öns hus får ett väldigt säreget utseende. Det enda som får vara i annan färg är fönsterluckorna och trapporna. För den som ska skicka brev gäller det att ha koll på adressen då det inte finns gatunamn eller nummer utan husen kallas för något som är typiskt just det huset. Ett hus kan alltså ha benämningen “huset med den röda trappan”

Vulkanen är den mest aktiva i hela Medelhavet och näst efter Etna den största i Europa. När man är på Stromboli får man chansen att se glödande lava kastas ur någon av alla öppningar som finns här. Ett tips om man besöker Stromboli är att ta en nattligt båttur för att kunna få se den glödande lavan när det är mörkt ute. Det finns också en utsiktsplats uppe vid en av kratrarna. Den är ungefär 900 meter upp. För den som vill ta sig upp kan det vara bra att göra det med en guide. En tur upp kostar runt 200-250 kronor och tar några timmar. Det går även att göra båtturer till någon av de andra öarna.