De eoliska öarna har en historia på ungefär en miljon år. Det var då en vulkaniska aktivitet började på havets botten norr om Sicilien. Fram växte sju små vulkaniska öar. Ögruppen kallas både de eoliska öarna och de lipariska öarna. Mycket tyder på att det har bott människor på öarna under cirka 5000 år. De första människorna som kom sökte sig hit för deras intresse av den speciella sortens glas som finns på Lipari, Obsidian. De eoliska öarna passar perfekt för de som vill åka på semester och kunna koppla av och njuta utan att trängas med massvis med andra turister.

 

För de som gillar snorkling och dykning är det här ett bra resmål. Havet utanför öarna är kristallklart och varmt fast det är riktigt djupt och bjuder på vatten att dyka i. Havet bjuder på mer än bra dykning och här finns ett stort utbud av svärdfisk, bläckfisk och skaldjur vilket märks på öarnas utbud av restaurangerna. Vill man göra restaurangbesöket fulländat rekommenderas ett lokalt vin till som är väl kylt.

Lipari

Vill man åka till den största ön med mest befolkning är det Lipari man bör besöka. Här bor det 12000 invånare. Det som är den största attraktionen är helt klart slottet. Runt det ligger det två större hamnar, Marina Lunga och Marina Corta. Inne i staden ligger även fortet, ett museum där de har samlat många historiska föremål från alla öarna och en arkeologisk park. Den största byn, eller staden, heter Lipari och förutom den finns det fyra byar till på ön. Det är Canneto, Piano Conte, Quattropiani och Acquacalda. En by som kan vara lite extra spännnade att besöka är Acquacalda som har heta källor som ligger ute i havet. Öns största näring är de två tillgångarna obsidian och pimpsten. Obsidian, som är en vulkaniska sort av glas, användes för att tillverka redskap innan metallerna upptäcktes. Idag görs det mest smycken av obsidian medan pimpstenen fortfarande används för export. Ön har två till tillgångar och det är det kända Malvasia-vinet och kryddan kapris.

Från Lipari kan man göra dagsutflykter till de andra öarna och det kan vara bra att boka boende här för att kunna göra utflykter till de andra öarna. Vill man ha bra information är det bästa tipset att besöka turistbyrån på ön.

Salina

Den här ön är lite minde än Lipari, men har ett större djur och naturliv. Ön är dessutom relativt orörd och de här växer över 400 olika sorters växter idag. Något som ofta kännetecknar ön beskrivs av smeknamnet Tvillingön som kommer av de två bergstopparna som finns på ön. Namnet Salina kommer av att det sjön Punta Lingua från början var större och är en saltsjö. Lokalbefolkningen utvann salt som de sedan använda till att salta fisk och kapris för att kunna konservera det. Längs med slänterna på sidan av bergen odlas det druvor. Av det tillverkas sedan Malvasia-vin. Det som gör det möjligt att odla här på ön är att det finns naturlig källor som har färskt vatten, vilket det andra öarna i ögruppen inte har.

Det finns tre byar på ön och den största heter Santa Marina Salina och sedan finns även Malfa och Leni. Ön blev känd när filmen Il Postaino spelades in här och många kan känna igen sig ur scener när de besöker ön.