För den som är en bilentusiast är det nästan ett måste att ta sig till fabriken där Ferrari tillverkas. Genom åren har biltillverkaren rullat ut mer än två hundra modeller från fabriken och de fortsätter att leverera. Det är ingen hemlighet att Ferrari ligger i topp i sin kategori bilar och med grundarens ord “The best Ferrari it the one, we still haven´t made: the next one!” är det inte så konstigt att de fortsätter att leverare toppkvalitet modell efter modell.

Historien om Ferrari började 1929. Grundaren Enzo Ferrari startade ett racingteam, Scuderia Ferrari. Han hade tidigare varit testförare för Alfa Romeo och hade en tioårig karriär som racingförare bakom sig. Innan andra världskriget körde teamet bilar från Alfa Romeo, men när kriget startade satte det stopp för teamet Scuderia Ferrari att fortsätta. Det satte dock inte stopp för Enzo Ferrari, som besatt väldigt goda ledaregenskaper. Under 1943 utvecklade han teamet genom att påbörja tillverkning av det egna bilmärket Ferrari som teamet sedan började köra i loppen. Genom åren har teamet lyckats ta hela 250 segrar av den större kategorin. Än idag är teamet ett som ofta vinner även om grundaren gick bort 1988.

 

Fabriken där Ferrari tillverkas

För att komma till fabriken tar man sig till Maranello som ligger strax söder om Modena. Det är helt klart ett måste för den som är en Ferrarinörd. Mycket i Maranello påminner en om att det är staden som kallas för Ferrari-staden. Här gör den svarta hästen och den röda färgen en påminnd om den som är Ferrari. När man besöker fabriken kan man få se både hur de produceras, hur de utvecklas och när de testkörs. Det är ett stort område där tillverkningen sker och det motsvarar storleksmässigt ett område för en stad med runt 15 000 invånare så det gäller att planera gott om tid när man tar sig hit.

Utställning året om

Ferrari har ett eget utställningsområde, Galleria Ferrari. Här går det att beskåda mellan 20 och 25 olika modeller året runt och beroende på årstid och eventuella händelser byter de ut bilarna på utställningen. Det kan vara olika teman eller att det är något jubileum som gör att någon speciell modell kommer med på utställningen. Besökarna kan även roa sig med att spela ett videospel där det är som att köra en Ferrari. På utställningen finns förutom bilar även delar till olika bilar. Flera av de största vinsternas priser genom åren finns också med att titta på här och självklart har de gjort iordning en shop där det går att köpa souvenirer.

På området finns också Ferraris egen testbana. Fiorano heter den och det är här de testar de allra senaste modellerna. Tyvärr går det inte att komma in på området, men det är fullt möjligt att kika genom staketet och få se en skymt av de bilarna som svischar förbi.

Det är helt klart ett måste att besöka staden Maranello för den äkta Ferrari-nörden. Det är lätt att ta sig hit när man väl är i området.