Florens, belägen i Toscanaområdet där staden är regionens huvudstad, var tidigare hem till Medicifamiljen, en av de största och mest inflytelserikaste familjerna i Italien. Denna stad har en lång och anrik historia bakom sig, där den spelat en väldigt viktig roll främst under 1800-talet men även långt tidigare. Nu var det inte enbart inom Italien som staden hade en viktig roll utan även för stora delar av Europa, då den var centrum för handel och finans vilket också resulterade i att staden under samma period var en av de rikaste städerna i världen. Efter Lorenzo de ‘Medicis död 1492 övertogs makten av hans son, Piero II. När den franska kungen Charles VIII invaderade norra Italien valde Piero II att försöka stå emot den franske kungens mäktiga armé men insåg snabbt, efter att ha fått en bättre uppfattning om storleken på den franska armén att han inte hade något annat val än att kapitulera, något som skedde under förödmjukande omständigheter. Detta resulterade i tillväxten av de florentinarnas rebellerna som var oerhört trötta och upprörda över Piero II agerande och de tvingade honom och hans familj att lämna staden, utkastad utan möjlighet att återvända. Med denna exil år 1494 slutade också Medici-familjens styre av Florens och med detta återupprättandes också den republikanska regeringen i staden.

När sedan den sista från Medicifamiljen försvann och när Francis Stephen, hertigen av Lorraine och make till Maria Theresa från Österrike, övertog makten i staden, blev resultatet att Toscanaområdet blev en del av Österrikes territorium från och med 1757 och stod sig så fram tills 1861 då Toscana återigen blev en del av kungariket Italien.

Toscana åter italienskt

Strax efter att Toscana åter blivit en del av Italien så valde man också att byta huvudstad, från dåvarande Turin till Florence, något som skedde år 1865. För att modernisera staden och tillgodose ökade krav och önskemål från regeringen, valde man att riva många av de anrika byggnader och torg som stått i staden under flera århundraden, däribland Piazza del Mercato Vecchio som idag kallas Piazza della Republica gjordes betydligt bredare och fick nya byggnader upprättade i anslutning. Nu blev det dock ett stopp i det fortsatta arbetet med att modernisera staden efter att en rad brittiska och amerikanska individer, bosatta i staden, klagat hos regeringen. Men Florence skulle bara stå som huvudstad i sex år, innan man valde att byta ännu en gång, till den nuvarande huvudstaden i landet, Rom. Florens historiska centrum lockar 13 miljoner turister varje år och Euromonitor International rankade staden som världens 89: e mest besökta stad för ett par år sedan. Under 1982 lades staden till på den världsarvslista som UNESCO tillhandahåller. Staden är också känd för den färgstarka och rika kultur, renässanskonst, arkitektur och monument som byggts genom åren. Staden innehåller också många museer och konstgallerier, såsom Uffizi Gallery och Palazzo Pitti, och har fortfarande ett inflytande inom konst, kultur och politik. På grund av Florens konstnärliga och arkitektoniska arv har det rankats av Forbes som en av de vackraste städerna i världen.

Staden är också en viktig plats inom det italienska modet och rankad som en av världens 15 främsta modehuvudstäder.