Gardasjön ligger långt upp i Italien och är den största sjön i landet. Det är ett perfekt resmål för den som vill njua av kultur, viner och lugn och skön avkoppling. Precis där Alperna har sin början mellan Milano och Venedig hittar vi Gardasjön. Det glittrande vattnet byts ut mot söta gamla små stadskärnor som står oförändrade sedan många årtionden.

Ett bra sätt att ta sig runt när man är vid Gardasjön är med båt. Sjön hade sin början under istiden och den gamla sjön lever kvar med mystik och vackert klart vatten. På en tur ute på sjön kan man uppleva naturen och byarna runt omkring på allra bästa sätt. Här får man en skön stund avkoppling samtidigt som man kan passa på att njuta av de vackra vyerna. Det är inte bara för att avnjuta det vackra runt omkring utan det är också ett praktiskt sätt att ta sig mellan de olika byarna runt sjön. För den som vill åka finns det många färjor att välja på och de håller bra pris.

Många trevliga byar runt sjön

Ska man välja en plats att bo på runt sjön är den mest praktiska staden att bo i Garda. Från början var Garda en fiskeby belägen i den sydöstra delen av sjön. Här finns det gott om restauranger och butiker. För den som vill ha lite avkoppling från de mer livliga stråken och gatorna går det bra att ta sig ned till strandpromenad och vandra bland palmer och olivträd.

Det finns fler vackra byar och städer belägna runt sjön. Den allra sydligaste är Desenzano. Här finns det mycket historiska saker att se och bland annat monument från romartiden finns kvar än idag. Den by som sägs vara den allra vackraste är Sirmione. Gillar man gamla historiska byggnader och ruiner kommer man att älska den här byn. Här blandas den vackra naturen med ruinerna av en gammal romersk villa och en borg. Tar man sig till den allra nordligaste delen av Gardasjön hittar man Riva del Garda och Bardolino. I Bardolino finns det gott om vin och det gäller att ta chansen att testa och smaka ett lokalt producerat när man är här. Vill man ägna sig åt aktiviteter som att vandra eller cykla bör man ta sig till någon av byarna Malcesine eller Limone Sul Garda. Nära Gardasjön ligger också Verona som är känt för Romeo och Julia, även filmen spelades in här.

Massor med nöjen och aktiviteter

Även om det kan kännas som att Gardasjön ligger långt från de största städerna finns här massvis med saker att göra. Den största nöjesparken i Italien är placerad precis vid de södra delarna av sjön. Gardaland heter den och är en väldigt populär och välbesökt nöjespark. Dessutom kan man hitta vattenparken Aqualand här. Är man intresserad av filmer och filminspelningar finns Movie studios som är en filmvärld här. Golf finns det gott om och oavsett vilken sida av sjön man befinner sig på är det nära till en golfbana. Stränder för att ta sig ett dopp finns det också och klimatet är bra och behagligt, även om det är allra bäst mellan maj och september.