Det finns många bra saker med Italien och en av dem är glassen. Har man en gång smakat på den italienska glassen som är smakrik och har en lätt och fräsch smak är man ofta fast. Är man på plats i Italien är det givetvis nästan ett måste att testa på den spännande glassen, men det går bra hemma i Sverige också. Gelato, som den italienska glassen kallas, skiljer sig en del från vanlig glass. För den inbitne glassentusiasten finns det många fler skillnader, men för oss vanliga är det några större skillnader som är de största.

De stora skillnaderna mellan gelato och glass

En av de första och största skillnaderna är att en gelato är gjord på mjölk och inte grädde. Den kan även vara helt vattenbaserad. Den italienska glass som heter Crema kan innehålla grädde, men inte alla. Eftersom gelaton innehåller mjölk istället för grädde blir givetvis fetthalten längre. I en gelato kan den ligga mellan 4-7 % mot en vanlig glass som oftast ligger på 20 – 30 %. Här gäller det att inte låta sig luras att det är nyttigare att avnjuta en gelato eftersom den innehåller mer socker. För att få den krämiga konsistensen innehåller den dessutom flera olika sorters socker.

När gelato tillverkas rörs den långsammare än en vanlig gräddglass. Det gör att kommer in mindre luft. Ett bra sätt att mäta det här är att helt enkelt hålla i två lika stora förpackningar och jämföra vikten i handen. Den som innehåller gelato väger mer eftersom det är mindre luft i den. När man äter glassen kan det vara till fördel eftersom den är mer kompakt och en mindre mängd ger en bra tillfredsställelse.

Det skiljer i temperatur mellan en gelato och en glass. När en gelato serveras håller den ungefär -10 till –5 grader och är inte fullt lika kall som en vanlig glass. Det gör att smakerna kan framhävas mer än när man äter en vanlig glass. En annan sak som hjälper till att framhäva smakerna är den lägre fetthalten. Tillsammans gör det att glassen känns mjukare i  munnen. För den som vill äta hälsosamt är ofta gelato ett bättre alternativ. Den innehåller oftast naturliga smaksättare och en större andel av dem än i traditionell glass. Det är också en av anledningarna till att priset ofta är aningens högre.

Tips innan du ska köpa gelato

När det är en gelato man vill ha gäller det ändå att se upp så att det inte är en som är just uppvispad med luft och har en massa tillsatta smaker. Ett annat tips är att försöka se sig om efter ett ställa som säljer färre olika smaker. Eftersom gelato håller en högre temperatur håller den också färre dagar i frysdisken. Det är främst om man ska köpa gelato i en glassbar det gäller, men det är en bra tumregel att gå efter. För att göra en kontroll av gelaton kan man be att få provsmaka de sorter de har, då vet man med säkerhet att det är en färsk gelato man är på väg att köpa.