Italien har 29 vulkaner, flera av dem är aktiva och får utbrott med jämna mellanrum, vissa små utbrott men andra större explosioner. En vulkan ser ut som ett berg med en öppning på toppen, men i själva verket är det en öppning i jordskorpan. Inuti vulkanen finns det en massa som heter magma. Magma är en smält stenmassa och kommer från jordens inre. När en vulkan får utbrott så är den för full på magma och då exploderar den, men den behöver nödvändigtvis inte alltid explodera, utan lavan kan också sippra ut långsamt ur vulkanens mynning. Trycket som blir när det är för mycket magma gör så att magman pressas upp ur vulkanen, och därav blir det ett vulkanutbrott. Men det kan också uppstå en ny vulkan om det finns för mycket magma under jordytan. Det som sedan väller ut från vulkanen vid ett utbrott kallas lava. Lavan är mellan 700 – 1200 grader Celsius och är väldigt farlig, den kan flyta flera kilometer innan den stelnar och svalnar. Om magman däremot kommer i kontakt med luften så kan det uppstå stora mängder aska. Det är en del människor som har omkommit genom åren vid vulkanutbrott och det är därför väldigt farligt med vulkaner, även om dem är vackra och häftiga att se på.

Vulkanen Etna

Etna är Europas högsta och mest aktiva vulkan, den ligger vid Siciliens östra kust, som ligger i Italien och har en höjd på 3323 meter över havet. Etna anses också vara den mest aktiva vulkanen över hela världen, då den har upprepade utbrott, men det kraftigaste utbrottet som Etna hade var år 1669. Man tror att Etna har varit aktiv i mer än 600 000 år. Senaste utbrottet Etna hade skedde i februari i år och kommer troligen fortsätta i många år framöver. Man tror tyvärr att Etna kommer att glida ner i havet tids nog, den har gjort det en gång för många år sedan, men nu tror man alltså att den kommer göra det igen. Men hjälp av en ljudmätare så har man kunnat se att Etna har glidit ner 4 centimeter i havet på drygt en vecka och befarar att tyngdkraften kan slita itu Etna.

Vulkanen Stromboli

Vulkanen Stromboli

Stromboli är också en vulkan som ligger i Italien men till skillnad från Etna är Stromboli en stratovulkan. Det innebär att den är uppbyggd på vulkanisk aska och lavabomber som uppstår efter vulkanutbrott. Vulkanisk aska är små partiklar av ett material som kallas för pyroklastiskt material, det är till exempel bitar av pulveriserat glas eller berg. Lavabomber är stenar som har stelnat efter ett vulkanutbrott. Exempel på dessa stenar kallas pimpsten, porfyr och basalt. Strombolis höjd är mellan 2500 – 3000 meter och är också en aktiv vulkan som har utbrott med jämna mellanrum. Men Stromboli har oftast väldigt små utbrott, men kan få större utbrott då och då. Ungefär vart femte till tionde år kan Stromboli få ett kraftigt utbrott med ett lavaflöde och var och vartannat år en explosion. Det senaste stora utbrottet som Stromboli hade var år 2019.