Intensiva, flirtiga, talföra och gestikulerande, det är ofta den bilden vi har av italienarna. Pastaexperterna med delikat glass och en förkärlek till tomatsås, så har de blivit uppmålade i våra reklamfilmer i alla fall. Italien är ett drömresemål för många med dess rika och varierade kultur, historiska platser är väl bevarade och vackra att uppleva. Men det är inte bara arkitekturen som lockar resenärerna hit, vackra vinodlingar finns att besöka med rundturer och provsmakningar. Landet har mycket och något för alla turister, men vad är det som egentligen är som viktigast för italienarna själva? Bor man mitt i all denna historia så blir det vardag precis som för alla andra runt om i världen, jag själv har svårt att uppskatta Stockholm där jag är uppvuxen och finner istället Göteborg vackert och intressant.

Viktiga traditioner

Bland de viktigaste saker för Italienarna är vad man ska äta till lunch och hur man ser ut, det är i alla fall bland de första saker de flesta tänker på när de vaknar på morgonen. Den syn vi har på italienare och mat är en syn som stämmer ganska väl, det går inte att överskatta hur viktigt mat är för de då det går mycket längre än bara näring. Diskussioner om hur en specifik rätt ska lagas, vilken sås som är acceptabel, vilken form på pastan eller vilket vin som passar rätten bäst är viktiga diskussioner. Det är så viktigt att en familj misstrodde en annan familj som bodde i närheten, anledningen till detta var att de valde senap istället för tomatsås som tillbehör till deras pommesfrites. Dock är detta en väldigt långsökt misstanke och ingenting som förekommer speciellt ofta, men det är ett bra bevis på hur viktig maten är för italienarna.

Viktiga traditioner

Familjemiddagar

I Italien är man djupt stolta över relationen man har till kosten, skulle något komma mellan dem och maten skulle det inte vara en sak de tog lätt på. Om man som kock kommer till Italien och ska laga mat åt dem så finns risken att de följer med en för att se till så det blir rätt ingredienser. Det viktiga i hur maten tillagas kommer från den viktiga synen man har på familj i det katolska Italien, stora utökade familjer samlas för att äta så ofta som möjligt. Ett vanligt år är fullt av helgondagar och festivaler kring vilka traditioner har vuxit om specifika maträtter som måste ätas. Det är inte så olikt hur vi i Sverige firar högtider, här är maten viktig både på jul, nyår, påsk och midsommar. Skillnaden ligger i hur vi i Sverige äter nästan samma sak vid alla högtider, det är bara nyår som skiljer sig markant, medan Italienarna varierar sig lite mer.

Goda bakverk

Zeppoles, även känt som italienska munkar, är lätt gyllene bakverk fyllda med gul kräm och pudrade med socker. Pasteria är också en söt och krämig pajliknande efterrätt som från början kommer från Naples, nu är den dock populär över hela landet. Detta bakverk skapades av en nunna som ville göra en dessert för att fira den annalkande påsken, så hon skapade en kaka som en symbol av uppståndelsen.
Goda bakverk

Vaneätande

I det italienska hemmet är familjeuppgifterna klara, mamma är den som står för matlagningen, när det gäller specifika måltider för firande lagas mat för en flera timmar lång måltid. Rätterna man äter är så inpräntade i familjen och regionens folkhistoria att man inte ens kan tänka tanken på att ändra den, men det gäller inte bara vid firandet av en högtid. Precis som på andra ställen runt om i världen så är det vanor som gör att vi håller oss till en och samma sak när det gäller mat och vissa dagar. Här i Sverige har det tillexempel blivit en regel att äta tacos på fredagar för många medan andra kanske fortfarande hänger fast vid kyckling på fredagar. Förr var det mycket stek som gällde på söndagar men idag är det nog vanligare att vi äter pizza dessa dagar.

Aktiviteter och mat

Vi kopplar det vi gör till vad vi äter och det behöver inte vara något fel på det, människan lever bra efter rutiner och för min del stämmer det väl. På måndagar serveras det köttbullar och på fredagar är det tacos, chilinötter är det som gäller när jag streamar serier och när jag spelar min dagliga vända spel så är det en proteinbar som gäller. Ja till och med när jag beställer kläder till familjen har det blivit en vana att ha en smoothie att smutta på, detta beror förmodligen på att man inte får äta i butikerna. Hade jag bott i Italien skulle maten jag valt ha sett annorlunda ut, här är mat en passion och inte bara något till för att få i sig det man behöver och jag skulle rekommendera alla som inte varit i Italien att ta sig en tripp dit och smaka på denna utsökta och vällagade mat i landet där den kommer ifrån. Dock är risken stor att det inte blir den enda resan man gör dit, det finns ju trotsallt så mycket att se och så mycket att smaka på