De första vinodlingarna hade sin början redan runt 2000 f Kr. Etruskerna bodde på den västra sidan av den mittersta delen av halvön odlade vin700 f Kr. Ett av de äldsta fynden som tyder på att det har odlats vin är ett vinkärl som hittades här och har blivit daterat till 600 f Kr. När grekerna invaderade de allra sydligaste delarna av landet kallade dem landet för Oenotria, vilket ska betyda Vinlandet. Det var runt 700 f Kr och det tyder på att det inte bara var Etruskerna som odlade vin under den här tiden.

Romarna utvecklar vinproduktionen

När romarna tog makten runt 300 f Kr utvecklade de vinodlingen och vinproduktionen. De började med att plantera vinrankor runt om i hela Italien. När de skulle producera vinet lagrade dem det i de ekfat som vi använder än idag. De började också med att förvara vinet i glasflaskor sedan det lagrats färdigt. Redan på etruskernas tid hade man använt sig av kork, och det fortsatte under romarnas tid.

En av de saker som gjorde vinet lite speciellt u Rom var att det ofta lagrades ovanför köket. Röken från spisen spred sig uppåt och gav vinet en karaktär. Den speciella smaken var lite rökig. Det finns ett vin som lever kvar än idag från den här tiden och det är Falernum. Ett vin från blåa druvor som är väldigt kraftfullt och gjort på druva Aglianico.

Vinlagar skapar ordning i produktionen

Under många år var det oreda i den italienska vinproduktionen. Anledningen till att det har varit oreda beror helt enkelt på att det i Italien har producerats väldigt många olika viner och utspritt över ett stort område. Det kom en vinlag 1963 där de införde DOC, som fastställer kvaliteten. Inspirationen kom från Frankrike som har ett liknande system, men deras är mer centraliserat. I Italien är det de olika områdena som står för kvalitetskontrollen och det gör också att märkningen har olika höga krav i olika områden. DOC har mer kommit att bli en märkning av varifrån vinet kommer, mer än att det fastställer kvaliteten på vinet.

Det som regleras av DOC är vilka druvsorter som är tillåtna, uttagen, det geografiska ursprunget och vinifikation. Eftersom DOC inte blev vad det var tänkt utökades kvalitetskontrollen med ännu en benämning och DOCG kom till. Förutom dessa valde man att lägga till en lägre klass 1992, IGT, där det är specificerat vilket område vinet kommer från samt att det håller vissa kvalitetskrav.

Många vinproducenter har på senare år höjt kvaliteten på deras viner. Det är främst i Toscana där vinerna har kommit att bli kända för att de håller högre klass. En av förändringarna är att producenterna har valt att använda andra druvor än de som är tillåtna i just det distriktet. Några druvor som används idag är Cabernet Sauvignon, Syrah och Merlot, men när dessa används kan de inte ha beteckningarna från kvalitetskontrollen. Vinerna har kommit att bli kallad för Supertoscanare och har blivit populära runt om i världen för deras höga klass.