Köttbullen förekommer i många länders matkultur och exakt hur den lagas och vad den smakas kan skilja sig mycket åt beroende på vilket lands köttbullar det är man äter.

I det svenska köket är det vanligt att det lagas köttbullar och att det ingår köttbullar i den svenska husmanskosten anses idag som en självklarhet för de flesta. Första gången som man idag vet att ordet ‘köttbullar’ användes i Sverige var i Kajsa Warg’s kokbok som lanserades 1755. Köttbullarna har sedan varit mycket populära i Sverige sedan mitten av 1800-talet Det är lite oklart vilket land som köttbullarna faktiskt kommer ifrån men man vet att Rikard II blev serverad köttbullar vid hovet redan år 1000. Under samma tid ska det också funnits recept på smaksatta köttbullar i kokböcker och ska även ha ätits en hel del under medeltiden. I det italienska köket är det också vanligt med köttbullar men de görs inte riktigt på samma sätt som de svenska köttbullarna men är ändå väldigt goda såklart. De italienska köttbullarna lagas oftast nämligen i tomatsås så att smakerna då kan skilja sig en aning är lätt att förstå.

Köttbullar i tomatsås


I det italienska köket är det vanligt att det lagas köttbullar och spagetti. Rätten har blivit så pass populär så att det idag är svårt att gå in på en italiensk restaurang utan att rätten står på menyn. Det har helt klart blivit en klassisk rätt i det italienska köket och det är inte konstigt att det blivit så eftersom det är en så pass god rätt som passar de flesta, både stora och små. De italienska köttbullarna görs vanligen i tomatsås och brukar uppskattas av de flesta smaklökarna. Det har däremot inte alltid varit en självklarhet att servera spagetti och köttbullar i de italienska köken så hur började allt och hur blev köttbullarna tillslut en så pass populär rätt i Italien? Jo, det började när några italienare hade tagit sig till USA, detta var runt 1880 – 1920. Italienarna var då mycket fattiga men det hade varit dyrare att leva i Italien så de kunde börja köpa lite dyrare kött vilket resulterade till att det mer och mer började serveras köttbullar på middagsbordet vilket de upptäckte inte var helt dumt. Till en början var detta köttbullar utan någon sås men det skulle snart bli ändring på det. Det började göras tomatsås då det såldes mycket konserverade tomater i butikerna. Det finns många olika recept på italienska köttbullar men det köttbullarna har gemensamt är att de är hur goda som helst. Restauranger serverar gärna köttbullar på italienskt vis och många väljer också att laga en middag med köttbullar med tomatsås eftersom det är något som smaklökarna verkligen uppskattar. De italienska köttbullarna är mycket smakrika. Att åka iväg till Italien för att uppleva italienska köttbullar på riktigt är det bästa sättet för att prova på de goda smakerna som köttbullarna har men det är idag möjligt att äta riktigt smakrika italienska köttbullar på andra restauranger eller genom att följa ett bra recept.

Köttbullar i tomatsås