Om man vill unna sig någonting extra ska man verkligen ta sig en titt på det gedigna sortimenten av italienskt vin som man kan köpa på systembolaget i Sverige. Systembolaget gör invånarna i Sverige väldigt lyckligt lottade då de kostnadsfritt kan beställa vin från Italien som annars inte finns i deras utbud. Om man testa nya smaker kan man ta del av hela deras utbud online.  Italien är kända för sin smakrika dryck som är av hög kvalitet och som har vunnit priser och utmärkelser från vinentusiaster från världens alla hörn.  Fördelen med italienskt vin är också att man kan hitta smakrikt vin med flera olika undertoner i samtliga prisklasser. Oavsett budget kan man njuta av italienskt vin från etablerade varumärken från flera olika platser i Italien.

Vad kännetecknar ett Italienskt vin

När man tänker på vin av hög kvalitet har man oftast Italien eller Frankrike i åtanke först. De båda länderna erbjuder smakrika viner som har tillverkats av olika druvor och tillvägagångssätt som kännetecknar det respektiva landet. Just Italien har fram till år 1963 inte haft särskilt många regler vilket skapade en aning kaos i landets vinlager. När den nya lagen sedan inträdde 1963 började man få en bättre kontroll på landets tillverkning av vin och kunde därmed öka försäljningen och tillverkningen.
Italien är också kända för att erbjuda väldigt många olika former av vin även fast deras försäljning till största delen består av bordsviner. Idag har deras tillverkning av lyxviner dock ökat och då framförallt vad gäller försäljningen av rödvin. Tillverkningen av dessa viner sker vanligtvis i området i eller omkring Toscana. Viner från Italien kommer ifrån fyra olika regioner i landet och har då en viss klass, status och innehåll. Bredvid alperna ligger området Piemonte. Här producerar man till exempel mousserande viner och lagrade röda viner på fat. I den nordöstra delen av Italien ligger området Veneto och här tillverkar man flera kända viner som till exempel Volpolicella, Bardolino, Amarone och Soave. I den bergiga delen av det nordliga området tillverkas den mycket uppskattade formen av vin som kallas för Prosecco. I Toscana kan man hitta många av Italiens lite finare vinodlingar och produceringar. Den vanligaste druvan som används här är Canaiolo Nero. Sist men inte minst kan man hitta flera uppskattade vinodlingar i den södra delen av Italien. De svenska konsumenterna uppskattar framförallt viner härifrån gjorda på druvan Primitivo.

Italienska vinresor

Om man älskar italienska viner och gärna vill lära sig mer om tillverkningsprocessen och olika druvor är det helt klart värt att åka på en vinresa till någon av landets mest intressanta vinodlingar. Ett populärt resmål är att åka till Toscanas fantastiska vinodling Palazzo Bandino som tillverkar några av världens mest sålda viner. Man kan hitta denna odling bland staden Chianciano Terme vackra kullar och dalar. En fantastisk upplevelse som bjuder på smakrika viner och ett inbjudande landskap. Om man befinner sig i Toscana är det också värt att besöka vinodlingen Ghiacci Vecchi som också är ett mycket populärt vindistrikt som många reser till. Med sina populära och kvalitativa viner är det helt klart inte så konstigt att Italien är en av den ledande vinleverantören i världen.

Italienska vinresor