Längst ned i Italien, på det vi kallar för tån, ligger Kalabrien. I det här området bor det runt två miljoner invånare. Regionen har en huvudstad Catanzaro där det bor runt 100 000 invånare. Långt tillbaka, under antiken, var Kalabrien det som på den tiden var Italien. Efterhand utvidgades området som kallades Italien och det blev större och större under romarnas ledning. Italien hade sin början här nere i de sydvästra delarna vid Messinasundet i Kalabrien.

Idag är det ett populärt resmål och regionen har mycket att erbjuda turister. Kusten bjuder på fantastiska klippor som avgränsas med härliga sandstränder. För den vill passa på att bada och sola under semestern är det här ett bra område att resa till. Vill man uppleva naturen på fast mark bjuds det på en natur som är oförstörd och på många sätt storslagen. Här finns det råa berg i kontrast med de som är skogsklädda, direkt efter börjar djupa dalar och som pricken över i:et finns det tre nationalparker i regionen.

 

Italien hade sin början i Kalabrien

Tänker man att det ursprungliga Italien kommer härifrån är det som att det fantastiska köket finns koncentrerat och Kalabrien bjuder både på läckerheter från havet i form av fiskrätter likväl som det går att smaka på viltkött från bergen. Närheten till havet gör att det finns gott om vackra kuststäder. Typiskt för Italien är många av dem väldigt gamla och att hitta sevärdheter daterade från antiken är en lätt match. Sist men inte minst är det en underbar atmosfär här nere vid änden av stöveln och det känns på den sköna italienska lunken man möts av som turist. Kalabrien blir lätt en avspänd semester där man kan hitta energin.

Bästa stränderna i Italien

Är det något som gör regionen extra bra är det just de härliga stränderna. Många säger att det är en av de bästa platserna att åka till om det är för att sola och bada man åker på semester. Självklart finns det bättre och sämre stränder, men överlag är utbudet här bra. Vill man göra annat än att ligga på stranden en dag är det lätt att bege sig iväg för att besöka en av nationalparkerna i området. Aspromonte, Polino och Sila bjuder på allt från en omväxlande fauna och flora och för den som vill se örnar och ulvar är det rätt ställen att åka till. En vandring i en av nationalparkerna är verkligen en upplevelse man kommer ihåg länge.

I städerna i regionen finns det många sevärdheter. Eftersom historien sträcker sig långt tillbaka finns det många historiska platser och byggnader att besöka. Huvudstaden i regionen, Catanzaro, har många vackra byggnader i barockstil. En annan sevärdhet som är värt ett besök är att titta på utsikten över dalarna i Fiumella. Längst ut på den allra sydligaste spetsen finns det grekiska och romerska ruiner att besöka runt de apelsinplantage som ligger där idag. En av de saker som är mest känt för hela regionen är den fyra kilometer långa stranden som ligger i Tropea. Listan kan göras oändlig, men att säga att Kalabrien verkligen är en plats man bör besöka är helt klart en sanning.