Det var spanjorerna som tog kakaon till Europa. De hade varit på resor över Atlanten och från aztekerna i Sydamerika tog de med sig kakaon tillbaka. Kakao blev snabbt populär och fick ett fotfäste på många platser runt om i Europa. Choklad kom att bli väldigt populär och tillverkningen gick snabbt över till att bli industrialiserad. I den lilla staden Modica på Sicilien i Italien bestämde de sig för att behålla den småskaliga tillverkningen med hemlagad choklad. De höll också kvar vid att använda sig av sina traditionella recept som de haft sedan kakaon kommit dit. Än idag lever det här kvar i Modica och för oss besökare gör det att vi får en ny upplevelse av choklad när vi är där. Den här chokladen är helt annorlunda och otroligt god. Den är mer smakfullt krispig än att vara lite kompakt och tung som den ofta kan upplevas. En av de stora skillnaderna är att de inte värmer upp chokladen mer än till 45 grader. Det gör att sockerkristallerna bevaras och smaken av chokladen stannar kvar längre i munnen än med annan choklad. Tillverkarna i Modica vill gärna jämföra det med att det är som att dricka ett gott vin.

Gamla vackra byggnader

Förutom choklad finns det mycket annat i Modica. Staden är tidstypisk för barock och staden brukar beskrivas som fascinerande eftersom byggnaderna nästan klättrar upp för klipporna. Det finns till och med hus som bokstavligen är uthuggna ur klipporna och det är i kvarteret Sbalzo. Det är helt klart en sevärdhet som är värd att besöka när man är där. Staden är delad i två delar, den lägre delen som kallas Modica Bassa och den högre som kallas Modica Alta. Den ligger i de södra delarna av begern Monte Iblei och ligger ungefär på 300 m höjd. Det är inte bara husen som är urhuggna ur klipporna som räknas som sevärdheter. I den högre delen Modica Alta finns det många fina gamla kyrkor och byggnader. Dessutom har man utsikt över den lägre delen Modica Bassa. Den mest kända byggnaden och sevärdheten är kyrkan San Giorgio med över 200 torn. Det är en imponerande syn och helt klart på listan över platser att besöka i Modica. Tar man sig ned till Modica Bassa finns det en massa sevärdheter att besöka. De mest kända är kyrkorna och här finns många att välja på.

Modica är chokladen

Det som ändå är Modica är chokladen och när man väl är på plats börj man passa på att besöka mer än en chokladeria. Något som man bör lägga till att besöka är Casa don Puglisi. Det öppnades av Don Puglisi som hade en dröm om att kunna hjälpa fattiga ensamstående mammor. Han mördades av maffian, men minnet av honom lever kvar i Casa don Puglisi där nu ensamstående mammor fick möjligheten till en inkomst genom att tillverka choklad. Det finns fler chokladerior som är kända och väl värda ett besök. När det kommer till att räkna hur många det finns i Modica är det svårt eftersom mycket av tillverkning sker i de privata hemmen. Ibland sägs det av de som har besökt staden att hela staden doftar av choklad.

Modica är chokladen