Mitt på den italienska Rivieran hittar du Moneglia. Det här är en stad om inte är fullt lika exploaterad som Cinque Terre, men ligger på lagom avstånd därifrån. Här finns det gott om affärer och restauranger samtidigt som den är tillräckligt liten för att du ska kunna hinna se och uppleva hela staden. Nere vid havet ligger en sandstrand som är otroligt populär och trevlig att vara på. Väljer man att inte bo här utan att göra en dagsutflykt är det ett bra utflyktsmål om man befinner sig i Setsri Levante som ligger norr om Moneglia eller Cinque Terre som ligger söder om staden. Gillar man historiska byggnader kan man lätt hitta sevärdheter här med det gamla tornet som det idag bara är ruiner kvar av som den mest kända. Historien i staden går tillbaka så långt som på 1100-talet och det märks när man tar sig runt i staden och stöter på de gamla byggnaderna. Förutom tornet finns även kyrkan Santa Croce och klostret med samma namn. Tidigare var det ett kloster för franciskaner, men idag har det blivit ett lyxhotell och ett besök här rekommenderas också.

Den vackra naturen lockar

Frågar man de som åker till Moneglia vad det är som lockar mest är det oftast naturen man får till svar. Moneglia ligger i Ligurien som är känd för den vackra naturen där det ges bra tillfällen att vandra. Dessutom är det ofta den fina stranden som lockar besökare till just Moneglia. Här finns också de charmiga lokala butikerna och mysiga caféerna. Utöver det bjuder restaurangerna på riktigt bra mat. Vill man ta sig en tur från Moneglia till Cinque Terre är det lätt att ta sig till någon av byarna med tåg eftersom stationen ligger i direkt anslutning till Cinque Terre. Tågen går flera gånger i timmen och resan tar inte lång tid. Moneglia är mer av en stad än byarna i Cinque Terre och är därför på många sätt bättre att bo på under sin semester.

Närhet till grannstäderna

Vill man ta sig till Setsri Levante tar man sig genom den gamla enkelriktade järnvägstunneln och har nått Setsri Levante på mindre än en kvart. Det gäller dock att hålla koll på öppettiderna i tunneln eftersom den är enkelriktad och man får vänta en stund om den för tillfället är öppen åt andra hållet. Väljer man ändå att vänta lite gör man det ofta i sällskap med andra och praktiskt nog ligger det en affär precis vid tunneln och många går in och handlar medan de väntar. Vill man ta en mindre trafikerad och vacker väg kan man åka över berget. Det tar längre tid och det är en längre väg att köra, men det är helt klart värt det när man får uppleva vyerna.

Moneglia har lite små stadsdelar placerade utanför staden och det kan vara värt att ta sig en tur till någon av dem. En av dem är Lemeglio som ligger ungefär två kilometer utanför stadskärnan. Här finns inga butiker, men de flesta kommer hit för att besöka den kända fiskrestaurangen. För att ta sig hit tar man bussen som går en gång i timmen.