Uppe i det nordvästra hörnet av Italien hittar vi Ortasjön. En av platser i Italien dit turismen inte hittat i alltför stor skala än. Här går det att hitta det riktigt gamla Italien och det är fortfarande ostört. Den vackra naturen runt sjön lockar också till avkoppling och vackra vyer. Det är inte långt från Milanos flygplats Malpensa och därifrån tar man sig till Ortasjön på bara runt en halvtimmes bilkörning. Det är något speciellt med just Ortasjön och de två närliggande sjöarna Como och Maggiore blir inte alls samma upplevelse som att besöka Ortasjön. Dessutom är det något speciellt med de platser som ännu inte blivit alltför exploaterad av turism.

En salig blandning av natur och kultur

Det är inte bara naturen som lockar med att åka till Ortasjön. Här finns det ett stort kulturliv och i byn Orta San Giulio finns det specialbutiker som säljer delikatesser från närområdet. Detsamma gäller många restauranger i området. Kontrasten mellan den fantastiska naturen till det gemytliga i byarna gör att upplevelsen tas till en ny nivå.

 

Här finns också en plats som finns med på UNESCO´s lista över världsarv. Det är de 20 kapellen man hittar i parken Sacro Monte di Orta som ligger bakom byn. Kapellen uppfördes redan runt 1590 och är dedikerade till Den Helige Franciskus av Assisi. Det finns ännu ett spännande ställe att besöka precis väster om sjön där det finns hela 44 kapell. Det är ett Sacro Monte som ligger vid Varallo och det kallas ofta för Nya Jerusalem.

Isola di San Guilio

Ett av de absolut mest populära sakerna att se på platsen är Isola di San Guilio, ön som ligger ute i sjön. Det tar bara tio minuter att ta sig ut hit med båt och det är helt klart värt den lilla stunden. Väl ute på ön är den en blandning mellan rofyllt, romantiskt och mystik som väntar och det är en blandning som verkligen ger en upplevelse att minnas och tänka tillbaka på. Den största byggnaden på ön är klostret Mater Ecclesiae. Här bor benediktinska nunnor. I första hand ägnar de sig åt studier och bön, men de gör även restaurering av gamla gobelänger. Båten ut till ön hittar man vid Orta San Giulios lilla färjeläge.

En bra dag att passa på att vara på plats i Omegna är torsdagar. Då är det torsdagsmarknad och det går att fynda delikatesser och närodlat på den livliga marknaden. För den som gillar den italienska designen ligger Alessi Factory Store strax norr om Omegna i Crusinallo. Här säljs det inredning och köksutrustning och priserna i fabriksbutiken är bra mycket lägre än de man annars kan handla för.

Ortasjön är helt klart en ställe som är värt att besöka om man är i Milano och vill göra en dagsutflykt till en spännande och vacker plats. Här går det verkligen att få avkoppling och komma ifrån stadslivet under dag. Det är både nära och lätt att ta sig hit för den som har bil. Vill man bo runt Ortasjön finns det gott om kvalitativa boenden i närheten.