Pizzan är en populär maträtt, klassad som snabbmat som består av ett runt tunt bröd med fyllning. Brödet är gjort av mjöl, vatten, matolja, jäst och salt. För att göra en pizza täcker man sedan degen med tomatsås, ost och den fyllningen som man vill ha på pizzan för att sedan sätta in i ungen. När degen sedan kommer ut från ungen så är den en pizza. Beroende på vilken fyllning man väljer så har pizzan olika namn.

De flesta är överens om att pizzan kommer från Italien även fast rätten har blivit internationell och finns runt om i världen. Även om pizzan finns överallt så görs den på lite olika sätt beroende på vart i världen man befinner men det är den italienska pizzan som ansens vara den som är absolut godast. Pizzan är därför också en väldigt speciell rätt när det kommer till det italienska köket. Pizzan ska ha sitt ursprung från Neapel i Italien och det sägs vara svårt att smaka på en napolitansk pizza någon annanstans än just där vilket på många sätt är synd eftersom de klassiska smakerna är något ut över de extra. En myt säg att Pizza Margherita skapades för första gången redan 1889 när en bagare hade fått chansen att laga en rätt inför ett kungabesök. Bagaren ska ha gjort pizzan och inspirerats av den italienska flaggan och använt sig av tomatsås som är rött, mozzarellaost som är vitt och basilika som är grönt. Han ska då därför ha varit den första som lagat rätten med ost då tidigare variationer av rätten gjorts men då utan ost. Pizzan ska ha fått namnet Margherita eftersom det var det som drottningen hette under den tiden. Enligt myten ska hon ha ätit av pizzan och även skickat ett tackbrev. Det har senare bevisats att detta är just en myt och ’tackbrevet’ var förfalskat för att bagaren skulle dra fler gäster till sin krog. Pizzan var först en del i det napolitanska köket för att sedan bli viktig i de italienska köken för att sedan bli en internationellrätt. Just Margherita är fortfarande en mycket klassisk pizza och beställs flitigt av gästerna på de italienska restaurangerna men som också finns att beställa på andra ställen runt om i världen även fast smakerna förstås kan skilja sig lite från varandra beroende på vart det är man äter pizzan.En riktig italiensk pizza

Pizza Marinara är en klassisk pizza som består av fyllningen – tomater, vitlök, olivolja samt kryddan oregano för att framkalla extra god smak i pizzan. Pizzan är en klassisk pizza kanske främst i Neapel. Margherita är en annan klassisk pizza som många tycker om och därför har blivit en pizza som många beställer in när de vill äta pizza på en restaurang. Pizzan är klassiker men kanske främst i Neapel. Pizzans fyllning består av – tomater, Mozzarellaost (som på italienska kallas för fior di latte ost istället för mozzarella), olivolja och basilika. Vill man avnjuta en riktigt god pizza så är det en italiensk pizza man bör äta.

En riktig italiensk pizza