Direkt när man tänker på pizza och dess ursprung tänker man på Italien och att pizzan kommer därifrån. Nu är det inte så enkelt eftersom bröd som har fyllning har gjort världen över i alla tider, men det finns ändå anledningar till att vi tänker oss att pizzan kommer från Italien. Det finns liknande rätter som pizza, men som ändå går under en annan betäckning än pizza. Det är den tyska flammkuchen eller coca. Den pizza vi tänker på när vi tänker på en vanlig pizza har sin historia i Neapel och den ingår i det italienska köket.

Första gången ordet pizza förekommer är år 997. Ordet kom från medeltidslatin. I Neapel gjordes den första pizzan som en galette-brödskiva först på 1500-talet. Många gånger har det spekulerats i hur ordet pizza har kommit från och bland annat från det latinska verbet pinsere, som betyder trycka har funntis med i spekulationerna. Ett annat ord, som från början kom från grekiskan, pikte som betyder jäst bröd har spekulerats i vara ursprunget speciellt eftersom det på latin blev picta. På senlatin utvecklades det till pitta, som uttalades just pizza. Det finns även fler spekulationerna, men det talas mest om dessa från latin.

När pizzafyllningen kom till

Det var under 1800-talet som pizzan började utvecklas till det den är idag. Alexandre Dumas den äldre beskrev 1843 hur olika pizzafyllningar kunde se ut. Det nämndes olja, fläskkött, bacon, tomat, so och fisk. Han skrev ned det i Le Corricolo, hans verk, och han kallade även pizza för vintermat.

Den första pizza som faktiskt fick ett namn var Margherita. Raffaele Esposito var en bagare som levde i Neapel 1889 och hade fått i uppgift att komponera en pizza inför att en kung skulle komma på besök. Han valde att göra en pizza med den italienska flaggans färger. Tomatsåsen stod för det röda, mozzarellaosten för det vita och sedan toppades den med basilika som stod för det gröna. Han blev den första att faktiskt baka en pizza som det var ost på. De som kom på besök var kung Umberto och drottning Margherita, därav namnet, och det åt även denna pizza under sitt besök. Sanningshalten i det hela är inte säker då det tackbrev som skulle ha kommit från Margherita efter besök senare har visa sig vara en förfalskning. Pizzan är idag en av världens mest sålda världen över.

En maträtt som finns i så stor omfattning världen över är svår att fastställa hur den faktiskt har kommit till. Det vi vet idag är att pizzan har en given plats i det napolitanska köket där den även har en längre historia än i övriga Italien. Det var inte förrän under 1900-talet som den kom att sprida sig runt om i Italien och det var först efter att den hade fått ett bra fäste i USA och blivit populär där. På pizzor i Italien idag är det ofta fyllningar som är mer ovanliga än i andra länder. Där kan du få en pizza med till exempel spenat eller potatis.