Ingen annan stad i Italien har spelat en sådan stor innebörd och roll i landet och dess historia som staden Rom, tillika landets huvudstad. Många av Italiens städer har en lång och färgstark historia som i allt för många fall utspelar sig från sent 1200-tal och framåt och har på ett eller annat sätt koppling till den italienska kulturen, i form av konstnärer eller skulptörer. Men inga av dessa städer kan mäta sig med eller komma i närheten av den långa och betydelsefulla historia som Rom har, en av de äldsta bebodda platserna i Europa med en historia som sträcker sig 2800 år tillbaka i tiden, även om man funnit kvarlämningar på platsen som visat sig vara betydligt äldre än 3000 år. Men ska vi utgå ifrån romersk mytologi så dateras stadens grundning tillbaka till år 753 f.kr Staden har spelat en betydelsefull roll i området under en väldigt lång period, först som en bo- och mötesplats för européer och asiater men sedan också som huvudstad i romerska kejsardömet, republiken och riket. Historiker vill också mena på att staden är vart den idag västerländska civilisationen föddes. Med en sådan lång och betydelsefull historia, finns det så klart också en mängd olika platser som inte bara är värda ett besök utan mer eller mindre är ett måste under en vistelse här. Vi har platser som sixtinska kapellet, med den berömda takmålningen av Michelangelo, vi har den spanska trappan, Fontana di Trevi, St. Peterskyrkan och så klart Colosseum samt Vatikanen, för att nämna några.

Oavsett vad ni har för avsikt att göra eller hur länge ni tänkt stanna i Rom, så finns det som sagt bara ett par saker som är ”ett måste” då man inte kan komma tillbaka från en resa i Rom utan att ha sett dessa som jag nämnde här ovan där så klart Colosseum måste stå överst på listan.

Colosseum

Först ut bland saker att se eller platser att besöka, hos nya turister i staden, står i regel två saker, Vatikanen och Colosseum och jag tänkte här täcka den sistnämnda platsen, den anrika gladiatorarenan Colosseum. Den upprättades år 80 e.kr men var från början inte avsedd till att vara en gladiatorarena utan en skådeplats för teateruppsättningar med en kapacitet som då motsvarade omkring 50–55,000 åskådare. Men det är inte dessa teateruppsättningar som gjort den känd, utan alla de gladiatorspel som hållits här under dess existens, de tusentals personers som mist livet på denna plats, allt i syfte att då underhålla den italienska överklassen. Ta bara det allra första gladiatorspelet som hölls i anläggningen, såg en mängd människor och framför allt djur mista livet. Enligt historiska dokument som hittats ska upp emot 9000 djur av olika slag har dödats under detta spel.

Människorna som slogs i anläggningen var till största del desertörer från krigen, brottslingar, slavar men också krigsfångar som man tagit med sig till Rom från frontlinjen, allt för folkets underhållning. Det finns två bra filmer som på ett sätt och vis visar hur det kunde vara i gladiatorringen under denna period, filmen Ben Hur samt den kanske mest kända som de flesta av oss har sett, Gladiatorn, en film med den kände skådespelaren Russel Crow.