När man har tagit sig för att besöka San Marino kanske inte det första man tänker på att mikrostaten är kvar sedan landet bara bestod av små stater. Den lilla staten har anor ända tillbaka till Medeltiden. Det var i början på 300-talet som staten grundades av den helige Marinus. Han hade flytt undan den romerska kejsaren som förföljde antikristna. San Marino har inte varit självstyret under alla år utan på 1500-talet styrdes det av den katolska kyrkostaten. Påven var då den högste ledaren. San Marino fick tillbaka sitt självstyre 1631. Staten kom sedan att få beskydd av den franska republiken. Det var när kejsare Napoleon hade erövrat Italien som San Marino fick beskydd av Frankrike. Kyrkostaten ville ha tillbaka kontrollen över San Marino och den konflikten pågick ända fram till 1861 när Italien bildades. Samtidigt som det skedde skrev Italien och San Marino ett vänskapsavtal vilket har gjort att San Marino idag finns kvar som stat. San Marino ligger söder om Bologna nära staden Rimini som ligger vid kusten. San Marino ligger en liten bit inåt landet. Invånarna som bor i San Marino kallas för san mariner.

Roliga och annorlunda fakta

Det finns lite roliga fakta om San Marino och det ena är att de har i genomsnitt den femte högsta livslängden i världen. Sedan har de också fler motorfordon registrerade än invånare. Under andra världskriget fungerade landet lite som en fristad för judar. San Marino lyckades förhålla sig neutralt, även om det skedde en del bombattacker över landet. Det enda som har förändrats sedan 1240-talet är att de har demokratiska val med lika rösträtt. I övrigt ser statsskicket likadant ut som de gjort genom alla år.

Roliga och annorlunda fakta

Vill man resa till San Marino är det lättast att ta sig till Italien och sedan ta sig vidare till San Marino. Det finns mycket att se i stadskärnan på huvudstaden San Marino. Det är ett bergigt landskap och staten ligger uppe på berget Monte Titanos sluttning. San Marino är långt ifrån ett självförsörjande land även om det bara bor runt 30 000 invånare här är det bara 17 % av marken som går att bruka. Istället har landet en resurs i den sten som finns i berget.

Lätt att ta sig hit

För den so vill resa hit går det bra att göra det som en dagsutflykt. Den närmsta orten är Rimini och den ligger vid havet bara en mil från San Marino. Det som de flesta brukar vilja se i San Marino är givetvis huvudstaden som bjuder på fantastiska vyer. Närheten till havet gör att man har utsikt över adriatiska havet. Annat som folk kommer hit för att se och uppleva är landskapet. Det är otroligt vackert och ger en härlig kontrast mot berget. I hela den lilla staten finns mycket av det historiska bevarat och det finns många vackra byggnader att besöka. Många som kommer hit väljer att bo här och göra en dagsutflykt till Rimini som ligger vid havet eller att bo vid Rimini och komma hit på en dagsutflykt. Båda går lika bra och känner man att man vill göra om det tar det inte lång tid att åka de tio km som är mellan San Marino och Rimini.