Det är sällan man tänker på det, men Sardinien är Medelhavets näst största ö. Den enda ö som är större är Sicilien. För den som kör bil kan man köra från norr till söder på runt fyra timmar. Något som slår de som har kört runt på ön är ofta att landskapet på de här milen som det är ofta skiftar otroligt mycket på de korta sträckorna. Dessutom är det inte alls som resten av Italien att vara på den här ön, även om ön nu har tillhört det italienska fastlandet i 200 år. På ön skiljer det också från by till by på arkitekturen. Dialekterna hos ortsbefolkningen varierar också mellan byarna.

Det gamla möter det moderna

Tar man sig upp till de mer bergiga delarna av ön går det verkligen att känna på den äkta stämningen av Sardinien. Runt Barbagia känns det ibland som att tiden har stått stilla och ett av de vanligaste yrkena är fortfarande fåraherde vilket på många sätt sammanfattar det här området. När man reser här uppe slås man av den härliga doften av örterna och de som doftar allra mest är lavendel och timjan. Ibland dyker byar upp och de har vackra lundar med fruktträd och här finns även arkeologiska utgrävningar. Tar man sig fram till en av våtmarkerna är det inte ovanligt att man stöter på en flamingo. De finns i tusentals och kontrasten av det rosa mot det turkosa havet gör att vackra färger blandar sig och skapar en romantisk vy. Nere vid havet ligger det vackra vikar där stränder sträcker sig långt och kantas av klipporna som har blivit släta av havets vågor. Det är inte bara vackra vyer och härligt landskap som blandas med havet. I de södra delarna hittar staden som står för semesterbefolkningen och här finns det bostäder för de som kommer hit under sommaren. Lite mer till öst finns en sträcka längs med kusten där de exklusiva lyxbåtarna håller till. I hamnen vid Costa Smeralda ligger de finaste restauranger och det är här överklassen samlas. Ön må vara liten, men den har allt att erbjuda även om det är i mindre skala.

Öns läge gjorde den populär

Genom århundradena har ön genomlevt många invasioner och det har också kommit många bosättare till ön. Det som gjort att ön blivit populär är dess läge. Ön har haft ett bra läge både för handel och det har satt sina spår. Det började redan runt år 900 f Kr då det ön verkade som ett handelscentrum. Ön har sedan tillhört både Italien och Spanien genom åren, men det var fört 1962 som det kom att tillhöra Italien fram tills idag. Efter det moderniserades mycket på ön och det som mest har byggts ut är infrastrukturen.

Öns läge gjorde den populär

För den som vill resa hit är det lätt att göra det. Från Sverige går det reguljärflyg till ön både från Stockholm, Malmö och Göteborg. Det finns tre flygplatser på ön och alla ligger nära. Kan man tänka sig att åka från Skavsta går det direktflyg till Alghero, annars får man mellanlanda någonstans i Europa innan man flyger vidare till ön. Vill man hellre ta färja över från fastlandet till ön går det färjor från flera städer i Italien och sedan från Marseille i Frankrike.