Det första många tänker på när Sicilien kommer på tal är maffian. Den sicilianska maffian finns verkligen där och deras namn är Cosa Nostra. På italienska betyder namnet vår sak och det är precis så de vill ha det. När man kommer dit som turist märker man sällan av dem. Sicilien blir istället en resa där man kan njuta av den fantastiska öns natur och de vackra städerna.

Annorlunda resmål

När man kommer till Sicilien som turist är den första stad man ofta stöter på  Taormina och det är Siciliens största stad. Det är hit det kommer flest turister. På ön finns det en turistattraktion som är stor och känd och det är amfiteatern. Åker man hit är det inte för sevärdheter utan mer för att uppleva och njuta av miljön. När man besöker Taormina gäller det att man har rätt skor med sig. Staden ligger i en brant och består av många trappor. Den ligger också 200 meter över havet. Nedanför ligger Naxosbukten. Gillar man stämningsfulla italienska caféer har man hittat rätt. Det finns gott om dem i Taromina och de blandas av restauranger och pizzerior där man kan avsmaka en äkta ugnsbakad pizza. För den som har tänkt sig en resa med bad och strand får man ta linbanan ner till stranden. Det går också att bo vid badorten Giardini-Naxos där hotellen har byggts nära stranden och passar bättre för den som vill bada mycket.

Åker man över till den västra sidan av ön hittar men Palermo som är Siciliens huvudstad. Här finns också en känd hamnstad och badort vid namn Cefalù. Den räknas ofta som turistorten nummer två på ön. Även om den har varje år besöks av massor med turister har den lyckats behålla charmen sedan århundraden tillbaka.

Åka skidor på Etna

Tillbaka på östra sidan stöter vi på Etna, en av de vulkaner i Italien som fortfarande är aktiv. Reser man runt på de nordöstra delarna av Sicilien kan man se vulkanen från alla sidor. Runt Etna går det bra att odla och här odlas bland annat oliver, apelsiner, mandariner och citroner. Lite oväntat går det faktiskt att åka skidor på Etna under vinterhalvåret, men liftarna är bara öppna under februari och mars. Vill man åka skidor gäller det att ha koll på när liftarna är öppna för det kan vara lite förrädiska vindar uppe på Etna och då stänger liftarna. Skidåkningen är spännande när man kan få se rökpuffar komma upp ur kratern. Historien om Sicilien kantas många gånger av Etnas utbrott som gör att ön blivit nästintill obeboelig. En stad som har förstörts många gånger genom historien är Catania. Trots en del motgångar på ön har den kommit tillbaka och lever igen. På sommaren går det fler flyg, men det går även att flyga till Rom för att sedan ta ett inrikesflyg vidare.  Det är lätt att ta sig till ön. För den som flyger från Sverige går det både charterflyg och reguljärflyg till de två flygplatserna Palermo och Catania. För den som gillar att åka båt går det regelbundna färjor från flera städer på fastlandet. Förutom färjor till Italien går det att åka till och från Malta och Tunisien.

Åka skidor på Etna