Vi reser vidare i Toscana och hittar i det nordvästra hörnet en vacker stad vid namn Carrara. Det här är en färgglad stad som är känd för sina tillgångar på marmor även om de ligger lite norr om staden i de Apuanska alperna tillhör marmor verkligen till stadens historia. Det finns marmorbrott som går att besöka och under besöken kan man få se hur det går till när marmor bryts och hur material till konstverk och skulpturer världen över kommer ur bergen.

Materialet till Michelangelos konstverk

Materialet till Michelangelos konstverk

Marmorbrytningen i området är inget nytt påfund utan det har pågått i över 2000 år. Redan på Romartiden bröts det tonvis med marmorblock i det här området. Det transporterades sedan till rom via en hamn i närheten av marmorbrotten där de skeppades vidare till Rom. I historien finns det mycket om marmorn som kommer från det här området. En av de första skrivna historierna är om kejsare Augustus som regerade över Romarriket. Det som skrevs var “Augustus övertog en by av mursten och lämnade en stad av marmor” och det beskriver på många sätt hur mycket marmor som tog sig via hamnen till Rom. Det är inte bara med Augustus som marmor härifrån är känt. Michelangelo var en flitig besökare i Carrara för att välja ut material till sina olika mästerverk. Nu har inte det marmor som utvinns härifrån stannat i bara Italien utan återfinns runt om i världen. I Skandinavien hittar vi det bland annat i operahuset i Oslo. Idag sköts arbetet med maskiner, men på romartiden var det slavarnas jobb att utvinna det marmor som skulle skeppas. Det tog många timmar att bryta loss små bitar av marmor med bara handkraft.  De maskiner som används idag är diamantslipare och det kan skära ut stora block och för arbetet kräver inte så mycket av den som utför det förutom att sköta maskinen och inställningarna rätt. Även om själva arbetet har blivit mindre tungt att utföra är riskerna med att bryta marmor fortfarande stora. Det kräver stor kunskap och precision för att det ska gå säkert till. Tillgången på marmor i Carrara är fortfarande stor och det finns idag många aktiva marmorbrott. Skillnaden mot på romartiden är att kvaliteten har försämrats på många håll. Det finns fortfarande hög kvalitet, men det är färre marmorbrott som kan bryta den och leverera.

Annorlunda utflykt på semestern

Eftersom det har brutits marmor i området under årtusenden har det även kommit att påverka landskapet. När man närmar sig slås man av de vita som kan liknas vid snö och ger en väldigt annorlunda vy. Området runt Carrara ligger helt klart i topp på att genom åren ha levererat marmor till platser runt om i världen. Besöker man Carrara bör man verkligen passa på att besöka ett marmorbrott. Det är inte bara intressant att se platsen där det har brutits marmor under årtusenden, det är också historisk mark. Tillsammans med att gå längs de höga kanterna av marmor bjuder besöket både på spänning och intressant historia.