Det spelar ingen roll hur många gånger man har besökt Toscana. Det finns alltid nya saker att upptäcka, se och njuta av. Trots att det varje år besöks av miljontals turister från världen över finns det fortfarande små härliga pärlor som inte turismen fått fäste om än. En av dem är Pistoia som ännu har fått vara lite ifred från att ha blivit känd och lockat en massa turister.

Pistoia med en härlig historia

Det här är en stad som idag fortfarande är lite okänd när det kommer till turister. Här finns ändå många sevärdheter och staden har en historia långt tillbaka, speciellt eftersom den var en av de första divisionsstäderna i Toscana. En av de attraktioner som skulle räknas som hetast av de i staden är domkyrkan. Den här domkyrka står sig helt klart mot närliggande domkyrkor. Det är inte bara kyrkan i sig som håller hög klass utan även predikstolarna i flera av kyrkorna i staden är i romansk stil. Kanske är det så att turisterna fortfarande hålls lite borta från staden sedan den hade rykte om sig att invånarna var våldsamma under Michelangelos och Machiavellis tid. De kallade stadens invånare för himlens fiender och att de var uppfostrade till mord och krig. Det sägs också att namnet Pistoia härstammar från ordet pistol, pistolese,  under 1700-talet. Staden har idag sadlat om och gått från att vara ett våldsamt folkslag till att vara kända för deras plantskolor och gröna fingrar.

Fridfull och lugn stad

Det här är verkligen en stad att besöka för den som vill hitta en fridfull och lugn miljö under sin semester samtidigt som man får uppleva historia och kultur på nära håll. Här finns det många sevärdheter och i staden finns det många bra restauranger. Vill man inte bo i staden ligger den nära många av de andra städerna i Toscana då Florens bara ligger 3,5 mil ifrån och Pisa 6,7 mil. Har man inte tillgång till bil går det bra att ta tåg för att ta sig hit. Många som har besökt staden säger att det är konstigt att den inte har blivit mer känd och populär än vad den är idag. Den har mycket att bjuda och står sig helt klart i klass med städerna runtomkring även om den inte är lika stor som till exempel Florens. Här går det att promenera genom staden och se hur den har förändrats genom historien. Vi kanske ändå ska vara glada att staden inte blivit mer känd för än finns det möjlighet att njuta av en av Toscanas vackra städer utan att trängas med andra turister.

Fridfull och lugn stad

Staden har sevärdheter av lite olika karaktär. En av de mest kända är torget Piazza del Duomo. Här finns tre av de vackraste byggnader och det är rådhuset, domstolen och domkyrkan. Domkyrkan San Zeno  är äldst och är ändå från 923 e Kr. De här byggnaderna tar en nästan tillbaka flera århundraden när man vandrar mellan dem och det är verkligen värt att ta sig hit och uppleva staden på plats.