Toscana har många kända platser som är lätt att hitta, men här finns också många små pärlor som är lätt att glömma. De har precis lika mycket att erbjuda även om de inte är lika kända för turister. Uppe i bergen 600 meter över havet hittar vi den första. Här vaknar man ute på landet och andas frisk luft med en vy milsvida vinfält.

Montalcino – välbevarad landsort

Montalcino är en liten ort där tiden nästan har stått stilla sedan 1500-talet. Här är byggnader välbevarade och inte mycket har kommit till. Byn ligger upp bland bergen och det man slås av är de otroliga utsikterna. Här är det gamla tegeltak som täcker byggnaderna och landskapet har nästan stannat i tiden. Vinfälten som sträcker sig över vyerna är blir sedan till Brunello. Ett vin som är känt för att produceras i området och görs på druvsorten Sangiovese Gross. Det här är ett av de vinsorterna som är känt för att hålla högst klass i Italien. Ett besök på en vingård är helt klart något man bör ta sig tid att göra. För den som är intresserad av att smaka vinet kan man ta sig upp till La Fortezza di Montalicino. Det är stadens enoteca från 1300-talet och här finns det bra möjligheter njuta av både utsikt och vin. Det finns också kända caféer nere i staden där det går att köpa sig ett glas Brunello. Vill man passa på att besöka en av vingårdarna bör man ta sig till turistkontoret där det finns lista och karta över dem. I området runt Montalcino finns det både små mindre kända och vinproducenter som är kända världen över.

Den främsta arkitekturen i Italien

Tar man sig en mil söderut hittar man Abbazia di Sant´Antimo som är ett abbedi. Det finns en lokal sägen som säger att det uppfördes redan någon gång mellan 742 e Kr och 814 e Kr av Karl den Store. Byggnaden som står på platsen är dock en återuppförd byggnad och den blev uppförd först 1118 e Kr. Det här abbediet ligger vackert i en olivlund som ligger precis vid pilgrimsleden Santiago de Compostela som går ända bort i Spanien. Den här är en del som sammankopplar delen som går från Rom även om den mest kända delen går en bit i Frankrike och sedan i bergen uppe i norra Spanien. Byggnaden är väldigt typisk för området och är byggd av den lokala kalkstenen som det finns gott om i områden. Den ljusa honungsfärgade delen på byggnaden kommer från alabast. Väljer man att ta sig hit, vilket rekommenderas, bör man göra det på eftermiddagen när solen ligger på. Byggnaden sägs vara en av de allra främst från den medeltida romerska arktitekturen i hela Italien.

Den främsta arkitekturen i Italien

Det finns mer att uppleva i området och flera gånger om dagen får man höra de sju munkarnas överjordiska sång. Den här sången är känd för att vara otroligt vacker och skapa en stämningsfull atmosfär och bjuda på både mystik och historia. Sången blir ett extra inslag i upplevelsen att besöka Montalcino och abbediet.