Efter att ha tittat lite närmare på olika italienska städer, så som Florens, Venedig och nu senast, Rom, vänder vi nu blicken till nästa vackra stad i Italien, tillika den tredje största staden i landet men också en av de äldsta städerna, efter Rom. Staden är också en av de mest artistiska och smak fyllda städer i landet, fylld med konst och uteställen som erbjuder högkvalitativ mat som bara måste upplevas och avnjutas. Napolis Centro storico (historiska center) finns idag med på UNESCOs lista över världsarv, precis tillsammans med exempelvis ringmuren runt Visby på Gotland. Anledningen till att man utsåg denna plats som ett världsarv var på grund av dess arkeologiska skatter som påträffats här, några av världens kanske viktigaste fynd som gjorts. Detta tillsammans med stilen, de extravaganta palats, slott och kyrkor som finns här, kan få städer som Rom att likna en by i jämförelse.

Sen har vi som sagt maten, en mat som saknar motstycke fylld med allt vad havet har att erbjuda tillsammans med århundraden av kunskap som passerats ner från generation till generation, gör Napoli till ett av landets tungviktare när det gäller den kulinariska upplevelsen. I staden och regionen runt den hittar ni landets bästa pizzor, pasta och kaffe. Men missa nu inte maten från havet, fisk och skaldjur som tillagas här är utan tvivel riktigt god. Ni bör också pröva på de snacks och sötsaker som säljs utmed gatorna, från gatuförsäljare. Det kommer bara förhöja er upplevelse ytterligare och vilja få er att inte åka hem eller få er att försöka komma tillbaka igen så snart som möjligt.

Palazzo Reale di Capodimonte

När vi pratar om palats, då finns det få som kan mäta sig med Palazzo Reale di Capodimonte, som från början byggdes som en “jaktstuga” åt Charles VII från Bourbon. Byggnationen av detta enorma palats inleddes 1738 och skulle ta över tio år att färdigställa. Idag är det hem åt ett museum, Museo Nazionale di Capodimonte, vilket är södra Italiens största och mest välfyllda konstgalleri. Den enorma samlingen var ett arvegods som Charles fått av sin bortgångna mor, Elisabetta Farnese och som flyttades in i palatset år 1759. Samlingen består av mängder av utsökta verk av bland annat Botticelli, Caravaggio, Titian samt även modernare verk från bland annat Andy Warhol.

Galleriet sträcker sig över tre våningar och hela 160 rum så för de flesta besökarna, som vill ta del av det bästa av vad som ställs ut här, då får man avsätta en hel morgon eller eftermiddag för att hinna med ”det bästa av” tour. Att gå igenom hela anläggningen skulle lätt ta en hel dag, om man nu gillar att spendera en hel dag på ett museum.

Varje våning inhyser något speciellt och för att verkligen kunna njuta av allt vad som erbjuds så måste man avsätta ordentligt med tid, annars kommer man garanterat gå miste om något av alla de utsökta verk som finns bevarade här. Vi pratar trots allt om en byggnad som är närmare 300 år gammal och med konst från majoriteten av världens bästa konstnärer.

Palazzo Reale di Capodimonte