Italien är landet som aldrig slutar att ge. Vart du än vänder dig så hittar du alltid något nytt att uppleva, vare sig det gäller historiska verk eller städer, maträtter eller andra intressanta ämnen. Landet har, i mina ögon, allt vad man kan önska sig och hade varit ett perfekt hem för mig då jag inte alls gillar kylan som dominerar i Sverige under allt för många månader av året.

Finns det något bättre än riktigt god italiensk pasta, en god pizza i sällskap med en vacker italiensk kvinna och med några av världens bästa fotbollslag representerade i landet? Vår resa genom detta magnifika land fortsätter med den andra delen om staden Napoli, ett måste för den som besöker Italien. Vill ni uppleva det bästa av vad landet har att erbjuda när det gäller mat och konst, då måste Napoli finnas med på er resa, svårare än så är det inte. Stadens historiska centrum är som jag nämnde i förra delen ett världsnaturarv där städer som Rom och Florens bara kan stå i stadens skugga i jämförelse, både när det gäller den kulinariska upplevelsen och utbudet av utsökt konst.

Palazzo Reale di Capodimonte – Fortsättning

Första våningen består av verk från konstnärer som Michelangelo, Raphael samt Titian med höjdpunkter som Masaccio’s Crocifissione (korsfästning; rum 3), Botticelli’s Madonna col Bambino e due angeli (Kvinna med barn och änglar; rum 6), Bellini’s Trasfigurazione (transformation; rum 8) samt Parmigianino’s Antea (run 12). Den första våningen inhyser även de kungliga lägenheterna, ett bibliotek fyllt till bredden med verk. The Salottino di Porcellana som återfinns i rum 52 är ett enastående exempel på lyx och flärd från sent 1700-tal med porslintäckta vägar, från golv till tak. Och detta var som sagt bara den första av totalt tre våningar.

På den andra av de tre våningarna fokuserar man mer på de lokala konstnärerna som området har producerat genom åren, från 1200-talet fram till sent 1800-tal. Detta innefattar konstnärer som de Ribera, Giordano, Solimena samt Stanzione. Våningen inhyser också några av de mest spektakulära 1500-tals gobeläng som någonsin tillverkats. Verket som de allra flesta kommer för att se är dock Caravaggio’s Flagellazione (Flagellation; 1607–10), som ensam hänger i rum 78.

Skulle ni fortfarande ha energi och kraft kvar efter att ha avverkat både den första och andra våningen av detta enorma galleri, då återstår det bara den tredje våningen, som är ett mindre galleri inom galleriet, fyllt med mer modernare konst, men absolut värt ett besök om ni som sagt har orken kvar. Här hittar ni bland annat Andy Warhol’s verk Mt Vesuvius.

Palazzo Reale di Capodimonte – Fortsättning

Enormt område

När ni till slut lyckats ta er igenom Palazzo Reale di Capodimonte de tre våningarna och återigen befinner er utanför museet, då kan ni njuta av utsikten och de 130 hektar mark som tillhör palatset. En liten vandring här kan ladda upp era batterier och ge er lite välbehövlig frisk luft.

För att tillgodose den stora tillströmningen av besökare valde man från museets sida att erbjuda en sponsrad busstur som avgår varje timme från centrala Napoli upp till museet. Bussen avgår från Piazza Trieste e Trento och stannar på vägen vid Museo Archeologico Nazionale samt Catacombe di San Gennaro.