Detta var en stad eller plats som fascinerade mig som barn, något jag kommer ihåg att jag såg på tv, dokumentärer kring staden Pompeji och vulkanutbrottet som begravde staden under aska och lava från Vesuvius utbrott år 79 e.Kr.  Staden ser idag åter ljuset igen efter att ha legat begraven under en längre period där experter nu varnar för att ett nytt utbrott kanske inte är så avlägset. Detta skulle göra att vi skulle kunna få se ännu en perfekt bevarad tidskapsel, som när utbrottet skedde första gången år 79 e.Kr.

Utmärkt tidskapsel

Det tjocka lagret av vulkaniskt material tillsammans med aska som begravde staden under utbrottet, hade inte bara negative följder, inte om man ser på det hela från ett längre perspektiv. Visst fanns det inget positivt med att se sitt hem eller bostad täckas av denna sörja, begravas i detta upp till husknuten. Folk fick lämna sina hem, lämna allt de ägde och hade och bara bege sig. Men för vår del var det positivt, då all denna sörja hjälpte till att skapa en tidskapsel, ett orört ögonblick fångat från dåtiden! Det är so matt ha tagit ett foto från perioden men gjort det till ett 3D-foto fyllt med innehåll och då inte bara i form av byggnader utan också vad som fanns inuti dessa byggnader, butiker och hem. Det ger en tydlig bild över det “dagliga livet” som gene man upplevde under perioden. Väggarna i hemmen kunde vara täcka av propagandafyllt röstningsmaterial eller av utmanade skämt som riktade sig till speciella invånare eller kunder.

Utmärkt tidskapsel

Skylten ovanför dörren eller på butiken visade vad man gjorde där och bar i regel namnet på ägaren som del av butiken eller etablissemangets namn. Vi kunde ta del av allt från butiker till mindre och större bostäder, från alldagliga till förmögna individers hem med deras vackra och dyra dekorationer och material som använts. Till dessa fanns sedan små pittoreska trädgårdar eller jordlotter, där de boende kunde odla sina kryddor eller sitter på eftermiddagen och avnjuta något gott att dricka

I utkanten av staden fanns sedan de mindre ”önskvärda” anläggningarna så som stadens bordell och andra underhållningsanläggningar till sjömännen som kom och gick i staden. Bland dessa hus och dess trånga gator och gångar, hittar man bevis på vad som föregick i området, vad den lokala affärsmannen utövade för yrke, vid sidan av slavarna och dessa kvinnor. Det är så välbevarat att man kan se hur fastigheterna fortfarande har prydnader framme vid sidan av guld- och silversmycken, arbetsverktyg, köksinredning, brons- och terrakottalampor samt mängder av olika frukter och maträtter. Man kan inte ha skapat en bättre bild över hur det såg ut där och då, även om man aktivt hade försökt. Detta har givit oss den perfekta tidskapseln som fångat allt man kunde tänka och önska sig. Inte bara hur det såg ut i området då eller hur ett hem kunde se ut, vad som fanns inuti och vilken typ av mat som åts vid sidan av grönsaker och annat gott. Det ger en tydlig bild över hur människan levde här och då, utan att ha förvridits av förändringar genom åren. Det var som om att man tagit ett foto från perioden och använt sig av detta för att återskapa och återspegla hur det såg ut då. Utan detta foto eller tidskapsel så hade detta inte varit möjligt, då vi utöver detta sitter med väldigt begränsad information om hur exakt livet var att leva där och då.