När det kommer till Italien och italienare, finns det inget folk som i mina ögon är mer uttrycksfulla när det gäller kroppsrörelser och användning av språket. Att dom sedan också har en riktigt god mat gör inte saken sämre.

Resan genom Italien fortsätter här med den andra delen kring den anrika staden Rom, landets huvudstad. Rom är utan tvivel en av de mest historiskt betydelsefulla städer som landet någonsin haft där inga andra städer kan mäta sig med staden, inte städer som Milan, Florence eller Venedig. Rom tillhör också ett av de första bebodda områdena i Europa med en historia som sträcker sig över 3000 år tillbaka i tiden. Med en sådan lång och färgstark historia är det inte så förvånande att staden har en mängd olika saker att bjuda på när det gäller turism, platser att besöka, saker att se, som allt har någon form av historisk koppling.  I första delen skrev jag om kanske den mest ikoniska platsen av alla som staden har att erbjuda, Colosseum. Utöver denna plats har vi sedan exempelvis Michelangelos berömda takmålning i sixtinska kapellet, spanska trappan, Panteon och Vatikanen, varav de två sistnämnda jag tänkte skriva om här.

Panteon

Ett annat måste under ett besök i Rom är Panteon som från början var ett litet tempel byggt till äran för alla Roms gudar. Templet upprättades för över 2000 år sedan men har sedan byggnationen renoverats och även byggts ut. Det sägs att det templet är ritat av änglar och inte människan, men vi lämnar det upp till er om detta är något ni vill tro på eller inte.

Andra sevärdheter som också bör finnas med på er ”att-göra-lista” är bland annat Sixtinska kapellet som inhyser de berömda målningarna av Michelangelo, spanska trappan, Fontana di Trevi, Gladiatorskolan samt Hadrianus villa vilket var kejsaren Hadrianus bostad och som byggdes omkring år 180 eKr. Självfallet bör ni också ta en närmare titt på St Peterskyrkan, som också är en av huvudattraktionerna i staden.

Panteon

 

Vatikanen

Självfallet måste ni besöka Vatikanen när ni befinner er i Rom och med lite tur kanske ni får se påven då detta är hans bostad. Vatikanen är också huvudsätet för den katolska kyrkan och här hittar ni ett omfattande museum fyllt med reliker från både staden och den katolska kyrkan.

Vatikanen

Vatikanen grundades av påven Julius II under början av 1500-talet och har sedan dess fortsatt att växa med nya tillbyggnader upprättade av efterföljande påvar. Förutom att vara hem åt påven och huvudsäte för katolska kyrkan så har Vatikanen också ett magnifikt museum fyllt med några av de mest enastående verk man kan tänka sig. Samlingen som finns här är en av de bästa samlingarna som världen har att erbjuda men också en av de mest välbevakade. Utställningarna som hålls i korridorer och rum runt om i Vatikanen sträcker sig sammanlagt 7 kilometer och består av allt från mumier från Egypten till gamla brons statyetter, skulpturer och målningar från alla de större konstnärerna. En av höjdpunkterna är så klart samlingen av klassiska statyetter i Museo Pio-Clementino, en rad olika rym med verk från bland annat Raphael och Michelangelo.