Italien är ett otroligt vackert land med underbar miljö, klimat, kultur, mat och framför allt, historia. Vart man än beger sig i landet så hittar man historiska platser, städer och områden som på ett eller annat sätt spelat en viktig roll i landets utveckling, från gränsen i norr till tåspetsen i söder. Med anledning av detta tänkte jag i denna serie skriva lite om platser som kan vara värda ett besök under en resa i detta vackra land. Först ut har vi Venedig som mer eller mindre är ett måste. Nackdelen med ett besök här är att alltid är förhållandevis dyrt, speciellt jämfört med andra platser i landet vilket gör att man kanske inte stannar här allt för länge om man befinner sig på resande fot runt om i landet men oavsett vad så är det trots allt ett måste. Nedan har jag listat några saker som man bör göra eller bör besöka när man befinner sig här.

Gondoltur

Man kan inte åka till Venedig och inte ta en tur i en gondol. Det är mer ett måste än något annat, då alla skulle fråga hur staden var efter du kommit hem från din resa och med bland dessa frågor skulle även frågan om ”tog du en gondoltur” även komma upp. Förbered er på att behöva betala ordentligt för denna ”måste upplevelse”. Priset landar på omkring 780 kronor för en tur på 30 minuter under dagtid och ytterligare 200 kronor, alltså närmare 980 kronor för en tur under kvällstid. Detta motsvarar alltså ett pris på omkring 32 kronor per minut, vilket tveklöst är långt ifrån billigt.

När du ändå befinner dig ut med vattnet, vilket man I och för sig ofta gör oavsett vart man är i staden, varför då inte stalla till vid någon av de otroliga barer som ligger längs vattnet, barer som Al Chioschetto med en utblick över hamnen Zattere, Vincent Bar om du är ute efter en lugn och fridfull plats samt Taverna del Campiello Remer för den som vill sitta längs med Grand Canal och blicka ut över detta enastående område.

En tur på Grand Canal

Då en gondoltur är så dyr kanske ett alternativ kan då vara en tur med någon av alla de vattenbussar som staden erbjuder, en tur som kostar 73 kronor per person, enkel väg. Ta då turen som går igenom Grand Canal och ni kommer att få uppleva riktigt gamla Venedig med enastående byggnader och arkitektur så ha kameran redo. Visst, kanalen må kanske inte vara fylld med alla de handelsbåtar som en gång låg förankrade här, men oavsett så kommer ni få en minnesvärd resa. Endast lite fantasi står mellan er och hur det en gång såg ut genom denna vackra kanal. Resan på tre och en halv kilometer, från tågstationen till San Marco torget är en perfekt resa för er som vill se så mycket av Venedig som möjligt och för 73 kronor eller €7,50 kan man inte heller klaga på priset. Alla familjer som någon gång under Italiens historia, varit av nobel börd har alla haft ett ”palazzo” här och ju rikare man var, desto större och mer extravagant var också byggnaden.