Ett av den länder som mer eller mindre är ett måste att uppleva någon gång under ens livstid är Italien. Ett land som bjuder på det mesta oavsett vilken typ av resenär man är, om man gillar stränder, gillar att festa, föredrar att njuta av god mat och dryck eller om man bara är ute efter att uppleva den färgstarka kulturen. Allt detta och mer därtill erbjuds under ett besök i landet, i större eller mindre omfång beroendes vart i landet man beger sig. Med anledning av detta tänkte jag nu gå in lite djupare på olika platser som kan vara värda ett besök och först ut har vi Venedig. Detta är den andra delen om denna färgstarka stad. Som jag också påpekade i den första delen så är det långt ifrån en billig plats att befinna sig på, så var förberedd på dyra priser, så som mellan 800–1000 kronor för en gondoltur på 30 minuter.

Utsikt över Venedig

Varför inte besöka stadens högsta byggnad som sträcker sig 99 meter upp. Campanile, som byggnaden heter, byggdes mellan år 888–912. Dessvärre kollapsade byggnaden under början av 1900-talet men den lokala regeringen beslöt sig då för att återuppföra byggnaden igen, precis på samma sätt som den var innan den rasade ihop, med lite moderna förbättringar utom synhåll för besökare, i syfte att förstärka byggnaden och förhindra att detta skulle hända igen. Under en klar dag kan besökare se Lido, hela lagunen och så långt som Dolomites på horisonten.

Piazza San Marco

Vill ni ta del av tre magnifika sevärdheter i en smäll, besök då torget Piazza San Marco. Här kan ni beskåda Basilica di San Marco, Doge’s Palace och Torre dell’Orologio. Problemet är dock att detta torg allt för ofta är fyllt till bredden med halva Europas befolkning, kan det I alla fall kännas som, så räkna med ordentligt med trängsel om ni beger er hit.

Upplev livet som en invånare

Det råder ingen brist på goda drycker i Venedig. Staden har sina egna specialiteter, Ombra och Spiritz. Det förstnämnda är ett litet glas vin, bianco eller rosso, som dricks i ett svep som en shot, vilket också är poängen med denna dryck. Gå med ut på en giro di ombre, vilket i korthet är en barrunda där ni får besöka en mängd olika barer och få er ett litet glas med vin. Den andra drycken, spritz är en kombination av vitt vin, Campari och kolsyrat vatten av något slag. En annan populär dryck i Venedig är något som kallas prosecco, vilket är ett mousserande vin som tillverkas i Veneto-regionen. Se även till, om ni kan och har tid, att ta en guidad tur genom stadens bakgator så ni får uppleva den genuina delen av staden men alla de små, undangömda guldkornen som bara lokalbefolkningen känner till. Det är dessa typer av besök och upplevelser som får resan att sticka ut och som skapar minnen för livet. Under alla mina resor har jag alltid sett till att få en taxi chaufför eller lokal guide att ta mig till dessa undangömda guldkorn, ni kommer inte bli besvikna.