Min resa genom Italien fortsätter, med fortsatt fokus på den vackra staden Venedig, som bara är ett måste under en vistelse i detta vackra land. Vart man än beger sig i landet så hittar man historiska platser, städer och områden som på ett eller annat sätt spelat en viktig roll i landets utveckling, från gränsen i norr till tåspetsen i söder. Jag har därför valt att titta lite närmare på en rad olika platser som man absolut bör besöka under en resa genom landet med Venedig som första resmål. I den första och andra delen om staden tittade jag lite närmare på vattnet, gondoler och vattenbuss vilket ger er en utmärkt möjlighet att få se stora delar av staden. I den andra delen tittade jag närmare på två platser som är värda ett besök samt en liten inblick i matkulturen, vilket är vad jag tänkte fortsätta med i denna del då mat och dryck spelar en väldigt stor del i italienarnas liv.

Fisk och skaldjur du aldrig tidigare ätit

Staden har en och färgstark historia när det gäller mat från havet. Havet erbjuder här ett stort utbud av olika fiskar och skaldjur som fångas och sedan levereras till köksbordet, restaurangen eller marknaden. Ni kommer garanterat att hitta skaldjur och fisk som ni aldrig tidigare ätit, om ens sett eller vad sägs om granseola (spider crab) eller garusoli (sea snails) samt canoce (mantis shrimps). Känns ni igen några av dessa rätter? Om inte, då är Vendedig den perfekta platsen att åka till och pröva på dessa maträtter.

Pröva rätter från Venedig

När ni är här så bör ni så klart även pröva på det lokala köket och de rätter som erbjuds så som ”Oca in onto”, gås tillagad i sitt eget fett, ”freshwater lagoon fish” tillagad hos Saor at Antica Adelaide, ät den bästa polpette (köttbullar) ni kan få i Venedig hos Ca d’Oro (Alla Vedova). Ni bör även pröva på tappas och det stora utbudet av Venetian antipasti, däribland råa skaldjur hos Vini da Gigio.

Kaffe och glass

En måltid vore inte komplett utan en kaffe och kanske en glass efteråt. Är ni ute efter riktigt gott kaffe då är Café del Doge värt ett besök. Detta kafé ligger undangömd på en liten bakgata och inte allt för enkel att hitta men här erbjuds ni en mängd olika kaffesorter och valmöjligheter av både bönor och filter.  Deras cappuccino och lite mer unika kaffetyper som marrocchino är absolut värt att pröva, ni kommer inte bli besvikna.

När det gäller glass så finns det ett ställe som bara är ett måste, Boutique del Gelato, ett litet stånd beläget på högtrafikerade salizzada San Lio. Många av den lokala befolkningen hävdar att detta är den bästa gelaton ni kan få i stan men räkna också med att behöva vänta, då kön i regel är väldigt lång, men det är värt väntan. Allt är gjort med färska ingredienser och känner ni för att experimentera och pröva nya smaker, varför då inte pröva kronärtskocka, fänkål, sparris eller ingefära. Självfallet finns det mer traditionella sorter också så som hasselnöt och yoghurt.