Italien, ett land känt för vackra landskap, lång och anrik historia samt utsökt mat. Därför är detta också ett land som ni bara bör besöka någon gång under er livstid. Har ni ännu inte varit där, se då till att er nästa semesterresa går till Italien så att ni kan ta del av all denna färgstarka kultur. Så här långt har jag skrivit om Venedig och tanken var att det skulle bli ett kort inlägg, men efter att ha börjat, insåg jag snabbt att så inte skulle bli fallet. Detta blir dock min fjärde och sista del kring denna otroligt vackra stad.

Kulturen

Venedig har som så många andra städer i Italien en lång och färgstark historia bakom sig, med många konstnärer och skulptörer som bott och varit verksamma här. Staden var och är en mötesplats för det förmögna Italien, hit begav sig många av de rikaste familjerna i Italien vilket också då självfallet lockade till sig det bästa landet hade att erbjuda i form av konstnärer. Det är också därför som ni hittar ett enormt utbud av bevarad och värdefull konst med anor som sträcker sig tillbaka till medeltiden. Vi hittar verk från bland annat Bellini, Carpaccio, Veronese, Giorgione, Titian samt Tintoretto för att nämna några.

Modern konst

Nu erbjuder Venedig inte enbart historisk betydelsefull konst utan har också ett stort utbud av modern konst The Peggy Guggenheim Collection av 1900-talets mästare har länge varit stadens tredje mest besökta turistattraktion. Under 2009 öppnades Punta della Dogana, ännu en plats som inhyser modern konst med verk från bland annat Dan Flavin, Jeff Koons och Jean Tinguely.

Sedan har vi självfallet också det så kallade Venice Biennale som hålls vartannat år där en mängd olika länder skickar konstverk till Venedig för allmänhetens beskådning. Det är dags igen nu under 2017 då det senaste eventet hölls 2015, ett event som då såg 89 deltagande länder med verk från 136 olika artister.

Upplev Vivaldi

Kanske inte något för alla men många anser denna upplevelse som ett “måste” om man befinner sig i Venedig. Vi syftar här på Vivaldi in Venice. Lokala och mindre musikgrupper kanske inte ger er den upplevelse ni väntat er men se då till att istället besöka och lyssna på Venice Baroque Orchestra, en orkester som nått globala framgångar tillsammans med orkestern La Fenice som är en av landets bästa orkestrar. Den sistnämnda bjuder i regel på två konsertsäsonger per år och är ni intresserade är det bara till att besöka Teatro Malibran där ni hittar deras program.

Detta var allt vi hade att erbjuda när det gäller ert besök i Venedig. Vår resa genom Italien kommer att fortsätta i nästa del där vi tittar närmare på städer som bland annat Florence och dess långa historia, hem för bland annat en av världens kändaste konstnärer, Leonardo da Vinci. Vi tar också en titt på Rom och dess viktiga roll som staden har spelat i landets utveckling samt dess betydelse inom den katolska kyrkan, med Vatikanen belägen i staden.