Det finns en hel del gömda pärlor i Italien och när man väl börjar kolla efter dem känns det som att det inte finns en ände på hur många spännande och annorlunda platser Italien har att bjuda på. En av dem är helt klart Veneto. Området där Prosecco odlas är en riktig pärla som ännu inte många svenskar har hittat till.Det är givetvis som en dröm att åka hit för Prosecco-älskaren, men även för andra har platsen mycket att erbjuda.

Lätt att ta sig hit

Det är få som vet om att Veneto bara ligger runt en timme med bil från Venedig. Vill man göra en annorlunda resa till Italien är Veneto och Prosecco det perfekta resmålet. Området är lite bortglömt långt uppe i det nordvästra Italien. Det här är ett område som är lätt att ta sig till från Sverige med många direktflyg till närliggande destinationer. Här finns det mycket att göra oavsett om man vill komma ner över en weekend eller stanna lite längre. Närheten till Venedig gör det dessutom möjligt att kombinera en resa med både stadsliv och att uppleva det lantligare runt Veneto. Dessutom passar det bra för de som vill bada på sin semester då närheten till havet finns i Venedig. Även om det är nära att ta sig upp med bil är det lättare att ta sig med tåget för att slippa problem med vägtullar och parkeringsplatser och avgifter.

 

Mycket att se och uppleva

Området som är själva Prosecco omgärdas av ett vackert landskap där det växer vinrankor i långa rader med små byar som dyker upp lite här och var. I utkanterna ligger det fem byar och det är Valdobbiadene, Susegana, Vittorio Veneto, Susegana och Cison di Valmarino. De druvsorter som odlas här är till största delen vita, men det finns även druvor som det görs rödvin på. Vingårdarna Merotto och Soligo är två av de vingårdar som odlar blåa druvor. Det är precis som i Toscana mest Cabernet Merlot-Rosso Soligo, Colli di Conegliano Rosso och Savignon-Dogato som odlas här. Eftersom det finns vingårdar finns det stora möjligheter till vinproving. Det är lite som att befinna sig i sjunde himlen om man gillar vin. Här finns det inte bara vingårdar utan även små lokala restauranger som bjuder på närodlat för den som vill hitta bästa stället kan det vara svårt att bestämma sig bland utbudet. Området är känt för att hålla hög klass på de boenden som finns tillgängliga.

Det är lätt att hitta fler sevärdheter i närheten. Tar man sig lite norrut dröjer det inte länge förrän man stöter på Dolomiterna där det finns mycket att se och uppleva. Söderut kan man hitta de berömda villorna Palladios. Västerut hittar man det kända området Grappa och kan spatsera runt bland ännu fler vinrankor och vingårdar. För den som vill ha en dag på stranden tar man sig lite sydost och hittar flera bra badorter inom rimligt avstånd. Det som nästan är ett måste när man är här är att ta sig runt längs Strada del Prosecco