Det finns inte någon som har läst om Verona som har missat att det är staden som handlar om Romeo och Julia. Många gånger sägs det att det här är staden som är romantikens huvudstad och mycket av det är sant. Allt det romantiska från Romeo och Julia har levt kvar med lokalborna och än idag andas allt här romantik. Även om mycket handlar om Romeo och Julia finns det mer att uppleva och besöka.

Än idag finns balkongen kvar och den både fotas och besöks av turister från världens alla hörn. Dessutom finns en staty som är populär för par att fota sig vid. Självklart ska man passa på att ta för sig av det som erbjuds från den Shakespeares romantiska berättelse, men det finns mer att uppleva. Verona ligger verkligen vackert till mellan Venedig och Gardasjön. Här möts syd och nord av det italienska och på ett sätt kan man märka det tydligt. När det kommer till matlagningen tar det nordliga över från det sydliga. Det finns mer som gör Verona till lite annorlunda mot många andra städer och det är arkitekturen. Här finns många moderna byggnader även om det gamla finns kvar än idag.

Staden har en gammal historia

Den gamla finns även kvar i historien om staden. Den var från början en provins i Romarriket och hette på den tiden Urbs Nobilissima. När Julius Caesar kom till makten blev Verona porten in och ut ur romarriket. Näst efter Rom är Verona den stad i Italien som har mest lämningar kvar från den gamla Romartiden. Staden blev kung Teodoricos militära bas när han runt 489 e Kr intog staden. Efter honom har staden flera gånger haft olika regenter och med regenterna har det följt olika folkslag. Det var först när staden blev en självständig stat som det lugnade sig med att byta regenter och det skedde först på 1200-talet. Med många små stater följder naturligtvis flera krig och under största delen av 1300-talet var det stridigheter med många andra stater och länder. Verona leddes av familjen La Scala och stridigheterna var mot både Venedig, Milano och Österrike. Staden har sedan under många århundrade tillhört Österrike. När Italien blev självständigt 1866 följde även Verona med och har sedan dess tillhört Italien.

Restaurangernas stad

Även om staden inte har den typiskt sydliga maten är det lite av restaurangernas stad. Det finns många gourmetrestauranger att välja på. För den som vill ha den typiska maten från staden gäller det ändå att ta sig in på torg, gator och gränder med mindre turister. Det är där man hittar de små pärlorna som verkligen kan leverera mat av hög klass från området. En plats dit turister sällan hittar är Piazetta Pescheria och där finns det många bra restauranger. För den som letar sig till utkanterna av staden finns det många bra restauranger också. Vid de två broarna går det att hitta bra, Ponte Navi är bron som ligger i öst och sedan Ponte Nuovo, och här är det mysigt att ta del av den romantiska atmosfären kvällstid.

Restaurangernas stad