Italien kan till stor del förknippas med vulkaner. De finns runtom i hela landet och det finns även några som fortfarande är aktiva. Bland annat Vesuvius är en vulkan som är aktiv än idag även om det var många år sedan den hade sitt senaste utbrott. Vulkanen ligger i de sydligaste delarna av Italien och ligger ungefär en mil sydost om staden Neapel. Idag är vulkanen 1277 meter hög och är en stratovulkan. Genom århundradena har det varit många utbrott i vulkanen, men det går ofta många år mellan varje utbrott. Det senaste var år 1944, men var inte ett av de större.

Största utbrotten

Det största vi känner till som är dokumenterat ägde rum år 79 e Kr. Det här utbrottet ödelade tre städer som låg runt vulkanen Pompeju, Herculaneum och Stabiae. Förutom att ödelägga dessa tre städer var det flera andra runt om som blev förstörda. Det största utbrottet som det har hittat spår av ägde rum för ungefär 3 800 år sedan. Enligt forskarna ska det här utbrottet har varit flera gånger större än det år 79 e Kr. Troligtvis har det kommit upp så pass mycket lava att vatten ska ha börjat koka och forsat 25 km nordväst om där Vesuvius ligger idag. Det ska sedan ha fortsatt ned genom Neapel och vidare ut mot havet. Uträkningarna tyder på att allt i en radie av 1,2 mil runt Vesuvius ska ha blivit helt förstört. Idag ligger det ett observatorium på den nordliga sluttningen på berget. Det finns här för att förutsäga innan nästa vulkanutbrott. Anledningen till att det Vesuvius ligger här beror på att den afrikanska och den eurasiska kontinentalplattan möts och skapar en subduktionszon. Vulkaner i Italien skapar ett band och Vesuvius band går från Monte Amiata till Monte Vulture, ett område på ungefär 60 mil.

Passa på att besöka Vesuvius

Det är lätt att ta sig till Vesuvius. Besöker man Neapel tar man sig lätt dit på ungefär 40 minuter med bil. Eftersom det är nära kan det passa även om det bara är en weekend man är på i Neapel. Innan man beger sig iväg bör man tänka på att vägarna till vulkanen inte är särskilt bra och det kan vara dåligt skyltat. Vid foten av bergen kan man parkera, men det gäller att komma ihåg att ta med sig mynt eftersom det är en avgiftsbelagd parkering. Det enda som går att köpa på berget är drycker som försäljare bjuder ut.Det tar ungefär 30 minuter att ta sig från bergets botten upp till toppen. På sommaren kan det vara varmt och att ta sig upp kan fresta på. Det är inte bara värme från ovan utan vulkanen är även varm och på sina håll kan man se hur ånga stiger från marken. När man väl har tagit sig upp gäller det att man har kommit ihåg att ta med sig kameran för det är väl värt bestigningen. Utsikten är fantastisk över den italienska kusten.  Vulkanen ligger även nära Pompeji som går att besöka på samma utflykt.

Passa på att besöka Vesuvius